Овчаров води жена си в Камбоджа

Овчаров води  жена си в Камбоджа | StandartNews.com

"Не мога да стоя на едно място. В момента имам травма на крака, но в понеделник се качвам на коня и съм на Перперикон", казва професор Николай Овчаров, в чиито глас се усеща леко раздразнение, че е принуден да забави темпото. За щастие, контузията е лека и почивката кратка. Това е добре, защото на българския Индиана Джоунс му предстои тежък сезон. Обещал е на премиера Бойко Борисов до септември да завърши Акропола на Перперикон и е твърдо решен да удържи на думата си.

Бъдещето му е предопределено. Родителите на професор Овчаров са археолози. Баща му Димитър а е основател на Историческия музей в Търговище, дълги години е бил негов директор. Майката пък била уредник на къщата на Илия Бешков, автор е на много книги. "Когато децата прохождаха по площадки и паркове, аз правех това в музея, сред съкровища", разказва Овчаров. Като момче, играел на крепостта Мисионис, а джобовете му били пълни с камъчета от нея. На 17 имал колебание дали да не се отдаде на рисуването, но решил да се посвети на откритията. Свикнал е да изкарва дори рождените си дни на разкопки. Но този път ще е в София. Утре българският Индиана Джоунс става на 58. Ще празнува рождения си ден в компанията на любимите си момичета - съпругата Ирина и двете дъщери Петя и Анна Мария. "Най-големият подарък е децата ми да се чувстват добре", категоричен е професорът. Той е

страстен
пътешественик

Обиколил е 52 страни. Срещал се е с лъвове, гонил е леопарди. "Не знам дали това, което съм изпитвал в определени моменти е точно страх, по-скоро напрежение, адреналин. Все пак не може да ти е съвсем спокойно да си в Серенгети сред лъвовете, в пък търсенето на слонове е голямо преживяване", признава той. И допълва, че не по-малко вълнуващо е и пътуването му до Далечния Изток. Освен откривател и писател, Овчаров е и изтънчен кулинар. Готвенето също е една от страстите му. Прави това дори по време на разкопки. "На Перперикон си имаме походна кухня, могат да се направят много неща на огън", обяснява професорът. Наскоро сготвил страхотни миди Саганаки, типично гръцки специалитет. Правят се със специален доматен сос и сирене. Много от хората, които работят на скалния град са с турски произход и затова там се хапват и такива манджи. След Рамазана вероятно работниците

ще донесат баклава

и от любимото на професора мантъ - специалитет от изцедено домашно кисело мляко. В понеделник Николай Овчаров ще бъде на Перперикон. Освен много работа, там му предстои и поредната приятна емоция - рожденият ден на една от наследничките му. Щастлив е, че Анна Мария е избрала точно Скалния град да бъде мястото, на което ще празнува. Момичето в момента учи в чужбина. Овчаров не иска й се меси - сама да реши дали ще се реализира у нас или зад граница. Държи дъщерите му да взимат решенията за своите професии.

Двамата със съпругата си Ирина от няколко години планират пътуване до Индокитай. Също и до Камбоджа, където се намира Ангкор Ват - най-големият религиозен паметник в света . Пътешествието обаче може да стане след септември, защото до тогава професорът е изцяло ангажиран със завършването на Акропола на Перперикон.

В свободното си време Овчаров обича и да чете книги. Напоследък трилъри, защото са по-леки. Избира ги дъщеря му Петя, която работи в книжарница "Сиела". Скоро професорът ще направи поредният фурор със своята нова книга - "Археолог от Осанна до Разпни го". Тя разкрива съдбата му. Основната теза: няма голям откривател, чийто живот да не е пълен с противоречия. Овчаров описва 60 образа, сред тях 20 са на български археолози. Нашият Индиана Джоунс е отделил място и за себе си. Разказва също за Иречек и Богдан Филов. Последният е велик археолог, но като министър-председател докарва България до катастрофа, казва писателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай