Отваряме нова "врата" с Македония

Струмяни чака ГКПП да съживи поминъка на хората, стопили се наполовина за 24 г.

Отваряме нова "врата" с Македония | StandartNews.com

Благоевград. Нова "врата" на браздата с Македония ще съживи поминака в Струмяни. Жителите на общината искат правителството да изпълни спогодба отпреди 30 г. с комшиите и да отвори границата със западната ни съседка. Затворената бразда е причина за обезлюдяването на десетки села в Малешевска планина. Местните хора се бунтуват, че все още не могат да преминават при своите роднини и близки от другата страна на границата.

"Преди 2 месеца на среща с премиера Пламен Орешарски го уверих, че това е най-чаканото събитие тук. Той обеща, че за догодина ще бъдат заложени необходимите средства за пускането на ГКПП-Клепало", разкри кметът на Струмяни Емил Илиев. В края на тази седмица той ще има спешна среща с македонския посланик в България Благой Ханджийски. "Дипломатът ще ни гостува за международния фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува". Тема №1 на разговорите ни ще бъде пускането на граничния пункт. Македония също ще постави по-остро въпроса пред нашето правителство. Съседите са направили и път, и модерно КПП, а нашата страна бездейства", заяви кметът.

Докато чакат отварянето на браздата, селата се "топят" застрашително в последните 24 години. Населението в общината за този период е намаляло от над 10 000 до под 6000. Има абсолютно пустеещи райони, а младите са избягали по големите градове, за да си изкарват хляба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай