Отличникът от Юга

Кметът на Бургас вдига Океанариум и събира фенове на "Спирит"-а

Отличникът от Юга | StandartNews.com

Адаши управляват Варна и Бургас. Доскоро всички знаеха един кмет с името Димитър Николов - този на южния град. От понеделник обаче те станаха двама. След сътресения в градския парламент на Варна градът се сдоби със служебен управник Димитър Николов. "А, да не би да е бургаският", питаха се хората в страната.
Не, различни са. Кметът на Варна е архитект, а на Бургас - икономист. Пред двамата обаче има едно и също изпитание - да разработят европроекти, с които морските градове да привличат като магнит туристи. И да подготвят плажовете за летния сезон, в който се очакват повече курортисти от предишни години.

Кметът на Бургас Димитър Николов е отличникът от Юга. Той е най-успешният градоначалник в България и голямата гордост на ГЕРБ. Управлява града втори мандат с огромен замах и жъне нечувани успехи. Списъкът с уникалните за Бургас проекти е дълъг и сред тях е фестивалът на пясъчните скулптури. Морският град е единствен у нас, който предлага зрелищното събитие.

Едно от най-силните качества на кмета Димитър Николов е способността му да мисли няколко хода напред и да планира в детайли намеренията си, твърдят подчинените му. Последният амбициозен проект на икономиста е градежът на Океанариум, който отново ще бъде уникален и единствен в страната. Мегапроектът, който ще стартира още тази година, обещава да изстреля Бургас директно в орбитата на туристическия бизнес.

В годините пред медийните прожектори кметът опази семейството си от публична суета и скандали. Малцина знаят какви са хобитата на управника. Преди да стане кмет, Николов бе успешен мениджър на бургаската фабрика за шоколадови изделия "Победа". 45-годишният управник е завършил висше образование в Икономическия университет в Москва, специалност стопанско управление. Магистър е по организация и управление на търговията, има тапия по мениджмънт и от НБУ. Носител е на наградите "Бург на годината" и "Димитър Бракалов" за благотворителност и принос в развитието на града още преди да седне в кметското кресло. Радва се на здраво семейство и е баща на три деца.

Димитър Николов влезе за първи път в кметския кабинет, когато бе на 39 години. За отрицателно време успя да въведе новаторски и авангарден стил на управление. Първото нещо, което направи като градоначалник, бе да забрани думите "не знам" и "не мога" в общината. За 6 години той изведе Бургас на най-челно място и не на шега разплака морската столица, отнемайки й безапелационно първенството. Докато във Варна назряваше опасно недоволство срещу местните власти, Димитър Николов печелеше за Бургас милиони левове за инфраструктурни проекти по европрограми. За мандат и половина той успя да промени коренно облика на града и провокира шовинистичната гордост на бургазлии.

Подчинените му твърдят, че е свръхамбициозен и нахъсан в работата си, а ентусиазмът му заразява всички около него. От началото на първия си мандат до момента Николов и екипът му са спечелили за морския град общо 300 милиона лева по европрограми. 130 милиона от тях са за мегапроекта за интегриран градски транспорт, който е пилотен за България и който вече се реализира. Част от него са 67-те нови автобуса, които обикалят от тази година Бургас. Друга гордост на кмета е изграждането на пътния възел на изхода на града в посока Созопол, който реши проблема с огромните задръствания. По десетки нови проекти тепърва се работи. Един от тях е превръщането на остров Света Анастасия в атрактивна туристическа дестинация. За него местните власти спечелиха 6,5 милиона лева. Други 6 милиона вече са привлечени за линеен ускорител. Строежът на бункера, в който ще се намира, започна преди дни.

Една от големите амбиции на Димитър Николов е Бургас да стане културна столица на Европа през 2019 година. Шансовете за успех са огромни, като се има предвид, че от 2008 година насам тук успешно се провежда световно известният фестивал "Спирит ъф Бургас".

Зодия: Телец
Любима книга: исторически
Музика: "Пинк Флойд"
Филм: "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"
Спорт: плуване
Хоби: подводен риболов
Максима, която следва: "Бургас има повече бъдеще, отколкото минало"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай