Събота,

Откриват антична "Сердика" догодина

От: Администратор -
A
A
A

Античният културно-комуникационен комплекс "Сердика" ще бъде завършен през ноември, но официалното рязане на лентата остава за догодина, информира вчера медиите Вежди Рашидов. Министърът на културата направи поредната инспекция на обекта между хотел "Балкан", Народното събрание, ЦУМ, колоната със "Света София". Както се знае, проектът е финансиран с 15,5 милиона лева по ОП "Регионално развитие".

"Всички ангажирани служби обещават, че срокът ще бъде спазен. Това е задължително, за да бъдат усвоени европейските средства. Административните процедури и придвижването на документацията ще глътнат три-четири месеца", коментира Рашидов.

Остава да бъдат консервирани най-горните слоеве от археологическите находки. Почти готова е канализацията за дъждовните води, както и настилките на главните алеи. Ще бъдат поставени лампи и указателни табели. В момента реставрират уникалната римска мозайка - "брошката" на огромния музей на открито. "По-дълго ще продължи работата в частта, над която ще има стъклен покрив", уточни Вежди.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички