Открити уроци в музеи и галерии

Открити уроци в музеи и галерии | StandartNews.com

"Чудесата на България" приковаха 300 000 пред малкия екран


Ученици гледат без пари културно-исторически атракции

"Знаете ли какво означава София?", пита столичният зам.-кмет по култура Тодор Чобанов малчуганите, които са го обградили в подземния музей на базиликата "Света София". "Мъдрост", сеща се веднага 9-годишният Емил. "Вярно е - мъдрост, но също така означава Премъдрост Божия", обяснява Чобанов. Така хлапетата от едно от софийските летни училища научиха, че столицата ни е кръстена на Исус Христос. Те разбраха също, че техният град е единственият в света, който носи божественото име. Докато разглеждаха четирите древни светилища под сегашния храм, децата надничаха във всяка ниша и всеки ъгъл, проучваха като истински археолози античните мозайки. Разказът на зам.-кмета, който лично ги разведе из музея като гид, пък прикова вниманието им. А "Стандарт" им подари книжките "Приказки за Чудесата" и "Света гора Софийска", за да научат повече за предците си.

Посещението на децата в подземния музей на "Света София" е част от най-новата инициатива на вестника - децата и учениците да посещават музеи, галерии и паметници на културно-историческото ни наследство безплатно. Като част от учебната програма.

Инициативата е част от кампанията "Чудесата на България". Тази година тя отбелязва своя 5-годишен юбилей. Стартът на кампанията за 2015 г. беше даден в Панагюрище на 11 юни. С началото на учебната година гид за децата в новия национален музей "Квадрат 500" ще стане лично министърът на културата Вежди Рашидов. Открити уроци ще изнесат шефът на НИМ Божидар Димитров - в Плиска, българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров - на Перперикон, шефката на Националната библиотека проф. Боряна Христова.

Кампанията "Чудесата на България" се включи изключително активно и в популяризирането на изложбата "Епопея на тракийските царе" в парижкия Лувър. А в. "Стандарт" единствен направи редовно петъчно приложения "Чудесата в Лувъра". На страниците на вестника бяха представени детайлно експонатите от изложбата с историята на тяхното откриване и мястото им в българската история.

За пети път стартира и онлайн гласуването за "Чудесата на България". Тази година към традиционните категории "Атракции" и "Открития" се присъедини и трета - "Съкровища", която предизвика небивал интерес. Още с пускането на платформата за гласуване хиляди българи започнаха усилено да кликат в сайта на кампанията, за да дадат предимство на своето Чудо.
300 хиляди зрители пък стояха приковани към екраните през декември миналата година, когато беше финалът на Кампания 2015. В последния "сблъсък" финалните двойки, състоящи се от кмет и археолог, защитаваха на живо пред камерите на БНТ трите атракции и трите открития, които българите избраха в кампания "Чудесата на България" 2014 г.

"Най-добрият пътеводител са символите на времето. "Чудесата на България" не е кампания за миналото, а ключ за бъдещето и затова е насочена към младите хора. Нашето общо чудо е България", казва главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тази година също ще е наситена с дискусии, събития и инициативи. А предстои да узнаем и кои ще са Чудесата на 2015 г.

Благословени да сте!

Проф. дин Виолета Нешева, археолог

ПОЗДРАВ ОТ СЪРЦЕ
Честит рожден ден, СТАНДАРТ! Благословени да са твоите журналисти, радетели за правда и морал с перо високоинтелигентно, разпространители и стожери с възрожденски дух на ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ - символи на националната ни идентичност във все по-глобализиращия се свят!
Щастие е, че обърканата българска действителност в последния четвърт век ражда не само негативи, но и такива формации като теб, СТАНДАРТ, които крепят надеждата, че все някой ден държавата ни ще се оправи. Че ще заживеем по човешки и децата ни ще са горди да развяват трикольора ни, където и да са, а по граничните ни пунктове повече ще са завръщащите се в бащиния дом, отколкото дирещите навън подслон даровити българи.
AD MULTOS ANNOS/ЗА МНОГО ГОДИНИ!

Градите национално самочувствие

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ

23 години са зряла възраст за един човек според всички конституции и закони по света. Но "Стандарт" е доказал своята зрелост много по-отдавна. През всичките тези години вестникът е отразява по най-широк начин не само откритията на българската археология, но и въобще на нашата историческа наука. И което е още по-важно - напомня за всички събития от нашата история, които ни правят нация със самочувствие. По този начин "Стандарт" върши най-важното, което трябва да прави една медия - не само да информира и коментира събитията от деня, но и да популяризира нашето минало. Което вече става наистина все по-световно известно благодарение на кампанията "Чудесата на България!

Популяризирате науката

Филип Петрунов, археолог

Поздравявам екипа на в. "Стандарт" за рождения ден. Вестникът има огромна роля в обществото. "Стандарт" има особени заслуги чрез кампанията "Чудесата на България". Това е чудесна инициатива. Тя прави нашата научна работа много по-достъпна, отколкото ние самите бихме могли да го направим. На достъпен език популяризирате науката.

Вършите работата на държавата

Проф. Николай Овчаров, археолог

"Стандарт" отстоява интелектуалния дебат в различни сфери - наука, образование, икономика. Особено място отделя на познаване на историята чрез кампанията "Чудесата на България". "Стандарт" е единственият, който трайно и непрекъснато представя българските исторически паметници.

"Стандарт" не само ги показва и преоткрива за читателите, но положи основите и на новите маршрути за културно-исторически туризъм в България - "Царевград Търнов", "Златният век", "Виа Родопика", "Долината на тракийските царе". По всеки един от тях в момента се работи за превръщането му в завършен туристически продукт. И което е още по-интересно и важно в. "Стандарт" направи това преди държавните институции - министерства и организации от туристическия сектор. Каузата "Чудесата на Българи" успя да обедини представители на науката - историци и археолози, регионални власти и общини, бизнес и, разбира се, и милиони българи, сред които много млади хора. Пожелавам още десетилетия в. "Стандарт" да отстоява тази линия, защото помогна културно-историческото наследство да се превърне в стратегически държавен приоритет.

Направихме мост между наука и бизнес

"Научните чудеса на България" избира откритието, с което се гордеем най-много

Кампанията на "Стандарт" и БАН "Научните чудеса на България" отвори вратите на науката и образованието за българския бизнес.

По време на дискусията за незабравимите български открития, които са променили света, бг компании предложиха варианти, при които фирми да започнат публично-частни партньорства с училища, за да подготвят обучени кадри, способни да прилагат иновациите в индустрията. По-късно тази идея се превърна в реални предложения от родните браншове да си "осиновят" професионални гимназии и така да дадат начало на дуалното обучение у нас, при което младите хора учат занаята в реална работна среда.

Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова нарече кампанията "Научните чудеса на България" "кампания за бъдещето", а председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров посочи, че науката е двигателят, който може да изведе обществото ни в орбитата, която заслужава.

За първи път по време на тази дискусия заместник-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов лансира идеята за създаване на специална национална агенция за наука и иновации, която да обедини двата фонда, отпускащи пари за тези дейности. Чрез нея откритията на бг учените трябва да се превръщат в патенти и нови изобретения. Заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков пък обеща в рамките на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да бъдат създадени 3-4 центъра за върхови постижения и още между 8 и 10 - за компетентност. Целта е в тях да се прави наука, насочена към реалните нужди на икономиката. Във всеки регион ще бъдат създадени между 2 и 3 научни центъра. В рамките на тази кампания бяха наградени и младите таланти на България, които ни представиха на най-мащабното състезание за предуниверситетска наука в САЩ INTEL ISEF - Христо Стоянов, Васил Василев, Марин Шаламанов, Григори Матеин и Петър Гайдаров. Момчетата се завърнаха с общо четири големи награди от престижния форум, а на името на Петър Гайдаров дори ще бъде наречен астероид.

Десетки предложения за научно чудо заваляха на сайта на кампанията, като самите университети и институтите на БАН номинираха открития, прославили науката ни далеч отвъд пределите на България. Сред тях са откритията на големия български авиатор Асен Йорданов, които са променили света, "шестият сърдечен тон" - откритие на проф. Иван Митев, Брауновият газ - откритие на българина Илия Вълков, по-известен като Юл Браун, копирната машина, в чийто принцип на работа е заложено откритие на акад. Георги Наджаков. Гласуването продължава на сайта на кампанията, където очакваме да дадете своя глас за това кое е откритието, донесло на страната ни най-голяма световна слава.

Избрахме най-великите шампиони, запалихме младите по спорта

България отдавна е прочута със своите спортни постижения. От Дан Колов през Боян Радев до Христо Стоичков и Стефка Костадинова. А в тежките години на прехода и прохождаща демокрация след 1989 г. футболният подвиг на Пеневата чета в Америка преди 21 години бе единственият момент, когато нацията ликуваше обединена. "Стандарт" посвети на най-големите ни шампиони и най-славните победи кампанията "Спортните чудеса на България". От септември до декември м. г. над 200 000 фенове гласуваха за спортистите и успехите, накарали ги да се чувстват горди като българи.

Вотът се проведе в две категории - за личности и събития, където бяха подбрани по 50 номинации. В крайна сметка място в топ 5 на най-почитаните шампиони заслужиха легендите Христо Стоичков, Георги Аспарухов-Гунди, Стефка Костадинова, изгряващата звезда в тениса Григор Димитров и неостаряващият гросмайстор Веселин Топалов. При събитията, уникална и непровеждана досега класация у нас, най-голям вот събраха лудото американско лято от 1994 г., извело "трикольорите" до четвърто място в света, победната серия на Кобрата, европейският поход на "Лудогорец", двойният златен удар на Николай Бухалов от Барселона 1992 г. и олимпийската победа на Вальо Йорданов на тепиха.

Запалянковци от всички краища на България, както и от чужбина, подкрепяха своите любимци в сайта bgchudesa.com. Много от шампионите, включени в класацията, пък се срещнаха с деца, за да ги насърчат да спортуват.
Финалната церемония на кампанията събра в столичния клуб "Найт Флайт" непримирими съперници. Освен спортния елит да аплодират "Спортните чудеса" дойдоха и много политици, интелектуалци и общественици.
Цяла България пък видя в ефира на БНТ клиповете с най-великите спортни мигове.

"Всяка нация има нужда от своите герои и кумири. Особено в тежки моменти на дефицит на национално самочувствие и кураж. Ние се гордеем със спортните шампиони, защото имаме голяма нужда от тяхното търпение, смелост и воля", обяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова на финала на големия спортен празник.
През 2015 година "Стандарт" посвети "Спортните чудеса" на младата смяна. Стотина от най-големите ни таланти до 14 и до 23 години бяха подбрани в двете категории, за които ще гласуват нашите читатели. Целта е младите спортисти да запалят колкото се може повече свои връстници да изберат стадионите и залите пред дискотеките и баровете. Кои са всенародните любимци в надпреварата "Младите шампиони" ще е ясно в края на годината, когато ще бъде и финалната церемония. А номинираните млади звезди продължават да трупат титли и слава. Като баскетболната ни надежда Александър Везенков, който подписа договор с гранда "Барселона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай