Откриха огромен мъртъв кит на турски плаж

Финвалът често загива от погълната пластмаса

Откриха огромен мъртъв кит на турски плаж | StandartNews.com

Огромен 14-метров кит бе открит вчера заседнал на плажа в средиземноморския турски град Мерсин.

Граждани видяха голям обект, плуващ на около 200 метра от крайбрежния булевард Аднан Мендерес в града. Те съобщиха за ситуацията на регионалното командване и полицейските екипи на бреговата охрана.  Екипите при прегледа с катер във водата установиха, че обектът е огромен бял кит от вида "финвал". 

Лодки на бреговата охрана и пожарната команда бяха изпратени в района, за да избутат няколкотонния труп. 

Тялото на кита, който водолазите са завързали с въже, първо бе изтеглен с багер на брега на плажа. Операцията по изтеглянето на кита от пожарникарите и служителите от бреговата охрана продължи около 4 часа. Въжето, прикрепено към багер, се е скъсало 2 пъти по време на действията.

Предвижда се днес китът да бъде транспортиран до университета в Мерсин за изследване. 

Областният управител Мустафа Кълъч и проф. д-р Дениз Аяс от  факултета по риболовни технологии към университета в Мерсин, също дойдоха на брега и направиха разследване на загиналото животно.

 „В литературата китовете от вида "Финвал" се споменават като финландски или набразден“, каза Аяс. Това е най-големият вид китове в Средиземно море и вторият по големина вид китове в света, след синия кит.  

Китът, който е изхвърлен на брега от вълнението, е млад индивид.  Има дължина от около 13-14 метра. 

Аяс заяви, че ще направят подробен преглед за точната причина за смъртта на кита, "Има съобщения, че те обикновено умират след поглъщане на пластмаса, но не можем да кажем точната причина за смъртта на този индивид без аутопсия."

Ученият заяви, че китът ще бъде използван за научни изследвания, а после скелетът му ще бъде изложена в музея на университета.

Аяс подчерта, че този вид е рядък във водите на Източното Средиземноморие. Той е много разпространен в Западното Средиземноморие, Франция и Испания.  Такива индивиди могат да пътуват индивидуално или на малки групи от 5-6.  Рядко се среща по бреговете на Турция и в Източното Средиземноморие.  Не знаем точната честота на поява, тъй като те не се доближават много до брега.  Те обикновено се хранят с планктон, обясни експертът.  

Финвалите (Balaenoptera physalus) са вид едри морски бозайници от семейство Набраздени китове (Balaenopteridae). Разпространени са във всички океани.

Финвалът е второто по големина съществуващо в наши дни животно след синия кит (Balaenoptera musculus), достигайки дължина от 27 m. Храни се с дребни риби, калмари и ракообразни.

Както и останалите едри китове, финвалът е силно засегнат от масовия улов през 20 век и е застрашен вид. Предполага се, че днес са останали по-малко от 3 хиляди екземпляра, пише Марица. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай