Откриха котки - хибриди на Витоша

Откриха котки - хибриди на Витоша | StandartNews.com

Диви котки с нетипични външни белези са открити на Витоша. Хибрите с бели крака, по-тънка опашка и цветни петна по козината, са заснети от фотокапани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). И уточниха, че „истинските" диви котки са сиви и се отличават с по-тъмни кръгли ивици на опашката.

Оказва се, че цветове оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват в украската на котките. Те и са белег за замърсяване на вида, сочат данните от проучване на популацията, извършено със средства на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г." по проект „Дейности за устойчиво управление на Природен парк Витоша".

Новите обитатели на парка са получени чрез кръстоска между диви и домашни котки от селата в полите на Витоша, смятат учените. И посочват, че хибридизацията е най-голямата заплаха за вида. Степента на замърсяване обаче може да се докаже само генетично.

Дивата котка е включена в Червената книга на България и е под защитата на Берлинската конвенция и Конвенцията за търговия със защитени видове (CITES). Находищата й на територията на парка са установени чрез поставяне на снимащи устройства, снабдени с инфрачервена светкавица. Средната численост на популацията е между 62 и 80 индивида. За сравнение плътността на вида в Пирин е два пъти по-ниска. Причината е, че Витоша е покрита с разнообразни гори, в които има достатъчно храна. Дивата котка се храни с гризачи и птици. Живее предимно на височина от 800 до 1400 метра. Предпочита да се движи и да ловува нощем, вероятно, защото се крие от хората, посочват от МОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай