Откриха дяволско проклятие в тоалетна

Мотивите за надписа може да са несподелена любов или провокиране на ревност

Откриха дяволско проклятие в тоалетна | StandartNews.com

Археолози направиха необичайно откритие в Рощок, Германия, откривайки зловещ надпис от 15-ти век върху плоча. Открит е по време на строителни работи за разширяване на кметството на Рощок, а именно при разкопки на средновековна тоалетна.

Мястото, на което някога е имало луксозна къща с фронтон от 14-ти век, е било известно като перлата на Северна Германия в нейния разцвет.

След като разопаковаха оловния фрагмент, учените разбраха думите "sathanas taleke belzebuk hinrik berith". Това дяволско проклятие е насочено към жена на име Талеке и мъж на име Хинрик (Хенри), пише HeritageDaily. Използваният стил на писане, известен като готическо писмо, се използва в Западна Европа от 12-ти до 17-ти век.

Това откритие се връща към древните практики от гръко-римските времена, когато проклятията, написани върху тънки листове олово, навити на руло, са били използвани, за да се помолят боговете, духовете или мъртвите да извършат някакво действие върху човек или предмет.

Това, което прави тази находка изключително рядка, е, че проклятието споменава Велзевул, другото име на Сатана. Споменаването на Берит в надписа се отнася до Баалвериф (Баал-Берит), който в някои традиции се свързва с Велзевул, господарят на мухите.

Изследователите са заинтригувани от възможните мотиви зад това проклятие. Някои теории предполагат, че може да има за цел прекъсване на връзки, чувства на несподелена любов, провокиране на ревност или донасяне на нещастие на посочените.

В допълнение към този зловещ надпис, разкопките също разкриха останките от изби и основи от 16-ти и 17-ти век, следи от стар воден път и изящна синя купа, изработена през 15-ти век във Валенсия, Испания.

Въпреки че не можем да сме сигурни за точните причини за това проклятие, находката предоставя уникален прозорец към живота и вярванията на хората от една отминала епоха.

Превод: GlasNews

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай