Понеделник,

Откраднаха бижута на стойност 1 млрд. евро

От: Стандарт -
325
Откраднаха бижута на стойност 1 млрд. евро
A
A
A

Бижута от XVIII век на стойност близо 1 милиард евро бяха откраднати тази сутрин от прочутия музей "Грюнес Гевьолбе", който е разположен в бароков дворец в Дрезден и притежава най-голямата колекция от скъпоценности в Европа. Крадците са действали целенасочено и са взели само три гарнитури с бижута - диамантена, брилянтена и от диамантени рози.

Кражбата е открита малко преди 9 сутринта. Крадците са прекъснали подаването на ток към залата с бижута в Дрезденската галерия на държавното съкровище, влезли са в нея през прозореца и са взели три гарнитури, обсипани със скъпоценни камъни. „Те са толкова известни, че се надяваме да са и непродаваеми“, заяви на пресконференция полицията в Дрезден. Крадците са били заснети от видеокамери в залата. Записите все още се анализират, но става дума за двама души.

Трите откраднати скулптури от диаманти са част от държавното съкровище от XVIII век. Според специалистите за бижута на такава цена и с такава известност всъщност няма реален пазар. Те най-вероятно са изнесени в чужбина и са предназначени за колекцията на някой човек с много пари. Бижутата са направени по поръчка на саксонския княз Август II Силни, управлявал Саксония между 1694 и 1733 година. Сред изложените в музея „Грюнес Гевьолбе“ ценности са и най-скъпите диаманти в света.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com