Отиде си художникът на "Козият рог"

Отиде си художникът на "Козият рог" | StandartNews.com

След тежко боледуване почина Константин Джидров. 85-годишният професор сценограф бе доайен на художниците в българското кино. През 1957 г. Джидров е изключен от съюза заради изказване в защита на обвинения във "формализъм" професор Кирил Цонев. Възстановен е в началото на 80-те години. Джидров има диплома и за оператор.

В кариерата си е подписал над 110 игрални и документални ленти. Сред най-известните от тях са "Тайната вечеря на седмаците", "Тютюн", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Козият рог", "Осъдени души".

Джидров създаде и много декори за постановки в Народния, Младежкия и Сатирата. Майсторството си на илюстратор и книгооформител показваше в "Народна младеж", "Български писател", "Народна култура" и "Народна просвета". Негова е заслугата и за интериорите в къщата музей "Емилиян Станев" във Велико Търново, на Вапцаров в Банско, както и на Пловдивския панаир.

Правил е монументални пластики за фасадите на кметството в Абу Даби и на медицински център в Триполи. Константин Джидров преподаваше в НАТФИЗ, Варненския свободен университет и НБУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай