Понеделник,

Отбелязваме 110 г. от Илинденско-Преображенското въстание

От: Администратор -
A
A
A

Честваме 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание днес. По този повод ще има разнообразни прояви в страната.

Тържествено ще бъде отбелязана годишнината в местността „Петрова нива", Малко Търново. Възстановка на конгреса от 1903 г. в тази местност, възпоменателно тържество пред мемориала, научна конференция, мемориален пробег, както и заря-проверка с празничен концерт, са част от събитията, които ще се случат там днес.

В храма-костница „Света Петка" ще бъде отслужена и заупокойна молитва от Сливенския митрополит Йоаникий. Тя ще бъде в памет на загиналите преображенци и ще започне в 19, 30 часа.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепрезидентът Маргарита Попова и външният министър Кристиан Вигенин са част от официалните гости, които ще присъстват на тържествата по повод годишнината.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще представи интересен филм с истории на наследниците на сражавалите се въстаници. Той ще бъде показан в 14 часа. В лентата Тодор Горов, Никола Петров и Тодор Ненчов, преки потомци на участници в Преображенското въстание и други разказват за героизма на своите предци. Филмът е съвместна работа на Университета по библиотекознание и информационни технологии, на Историческия музей в Малко Търново и на Националния военноисторически музей.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички