От 2015 г. работим 4 месеца повече до пенсия

От 2015 г. работим 4 месеца повече до пенсия | StandartNews.com

Постепенно изравняват годините на мъжете и жените на 65

Всички българи ще трябва да работим с 4 месеца повече, за да се пенсионираме. За мъжете ще са нужни 38 години трудов стаж, а за жените - 35. Това ще се случи, ако Кодексът за социално осигуряване не бъде променен в оставащите по-малко от 60 работни дни до края на годината. Така от 1 януари 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61 години. Преди два месеца социалният министър Йордан Христосков обеща, че в края на мандата на служебния кабинет ще бъдат предложени варианти как да продължи пенсионната реформа. В момента експерти обсъждат на закрити заседания различни схеми за пенсиониране, които ще станат известни тези дни.

Няма гаранции обаче, че следващото управляващо мнозинство ще се съобрази с тях. Идеята е пенсионната възраст да започне да се повишава с по няколко месеца всяка година. Не е ясно дали стъпката ще е 4 месеца, както е сега в закона. От служебния кабинет са поели ангажимент пред Европейската комисия пенсионната възраст за мъже и жени да се изравни на 65 години след 2021 г. Друго обещание е да се въведе пенсионна възраст за военни и полицаи - 52 и 55 години в зависимост от чина. Сега те трябва да имат само 27 години стаж, за да излязат в пенсия. От бизнеса са твърди в позицията си, че за хората под пагон трябва задължително да има пенсионна възраст, за да се ограничи ранното пенсиониране.

Друг проблемен аспект е пенсионирането на работещите I и II категория труд. По закон от догодина ранните им пенсии трябва да се плащат от професионалните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай