Още 106.5 млн. лв. за работа и квалификация

Още 106.5 млн. лв. за работа и квалификация | StandartNews.com

Пускат ваучери за обучение за хора със средно и основно образование

Нови 106,5 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат достъпни за бизнеса и гражданите до края на годината. Това съобщиха от социалното министерство, след като Комитетът за наблюдение на програмата одобри новите схеми. Средствата са предназначени за разкриване на нови работни места и повишаване на квалификацията. Отделните схеми са разработени в резултат на срещи с работодатели от различни сектори и посочената от тях необходимост от подкрепа. За първи път работодателите ще имат възможност сами да определят в кои периоди новоназначените служители ще работят в предприятията и в кои ще се обучават. Това е особено полезно за сезонните дейности - селско стопанство и туризъм. Идеята е в периодите със слаба заетост, служителите да се обучават в подобряване на уменията и квалификацията си. Бюджетът на тази схема е 30 млн. лв. Напълно нова схема е "Специфични обучения за заети" за 10 млн. лв., насочена към повишаване производителността и задържане на кадрите чрез включването им в уникални за всяко предприятие обучения. Те ще се провеждат по програми, съобразени със спецификата на работните места във всяко предприятие.

За работещите се отваря и ваучерно обучение за общо 50 млн. лв. Това е позната схема "Аз мога", по която хиляди работещи имаха възможност допреди две години да учат чужди езици, компютри или да придобият нова професия. Сега обаче ваучери за обучение ще може да ползват само работещи със средна или по-ниска степен на образование. Кандидатстването ще става чрез бюрата по труда. Нова схема за 5 млн. лв. ще даде възможност на безработни да се подготвят за бъдещи предприемачи. Те ще преминат през комплекс от обучения и услуги, които да ги подпомогнат в разработката на идеите си за стартиране на бизнес, в придобиването на нужните мениджърски знания и умения и в изготвянето на жизнеспособни бизнес планове. Нови 6 млн. лв. ще бъдат отпуснати към общините за асистенти и домашни помощници на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни.

Допълнителните средства за лични асистенти са от неусвоен ресурс, останал след изтичане на допълнителния срок за подаване на проектни предложения от общините. Предстои средствата да бъдат разпределени сред общини с голям териториален обхват, голям брой население, включително и лица с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай