Опашка за автографи пред Любен Гоцев

Премиерата на "Дипломатическа енциклопедия" събра елит в НДК

Опашка за автографи пред Любен Гоцев | StandartNews.com

София. Десетки интелектуалци от тежката кавалерия се събраха в "Континентал плаза" и вдигнаха тост - за първите два тома на сериозния труд "Дипломатическа енциклопедия". Респектиращите автори, сред които проф. Александър Янков, д-р Румен Ралчев, Велик приор на рицарите тамплиери в България, д-р Кръстю Гергинов, д-р Димитър Романов посрещаха гостите си с усмивка и готови за автограф. Другите двама - д-р Валентин Златев и проф. Андрей Пантев, не успяха да дойдат заради неотложни ангажименти. Почетното място беше отредено за Любен Гоцев, под чиято главна редакция е енциклопедията. Колеги и ученици на генерала се наредиха на опашка, за да им разпише екземпляра.

"Преди две години направихме първата сбирка за тази книга. Тогава бай Любо взе думата и каза: "На прав път сте, започвайте да работите и периодически ми се отчитайте". Това означаваше - пишете, донесете и ще го утвърдя", разказа Румен Ралчев, най-младият сред авторската колегия. И допълни: "Димитър Романов е основният двигател на идеята за тази енциклопедия. Проф. Янков ме е изпитвал и ми е писал петица, но той само на себе си пишеше шест минус. Повечето от вас са ми били учители, някои началници, а на някои и аз съм бил началник - но малък. За сметка на това пък сме много големи приятели. Резултатът от работата ни е първата дипломатическа енциклопедия от 20 години насам. Това е достижение." Самият Ралчев си спомни, че през годините е бил свидетел на много гафове на наши и чуждестранни дипломати. Дори се наложило да поспори сериозно с един, който настоявал кучето му да вечеря на масата за хората.

Специалистът по международно и морско право проф. Александър Янков наскоро навърши 90. "Нека младите колеги да слушат тези, които са учили преди тях и да продължават тяхната дейност", коментира Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай