ОБЗОР: Пред банките всичко е спокойно

ОБЗОР: Пред банките всичко е спокойно | StandartNews.com

Брюксел разреши 3,3 млрд. държавна помощ за трезорите ни

Хората отказват направени в петък заявки за теглене на депозити

В понеделник сутрин Първа инвестиционна банка отвори врати с чакащи клиенти, които до обяд бяха обслужени, съобщиха от ПИБ. След 12 ч банката влезе в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания. ПИБ благодари на всички свои клиенти, партньори, държавни институции, медии и цялото българско общество за оказаната подкрепа.

Спокойствие пред банките, край на паниката и опашките. Това видя репортер на "Стандарт", който обиколи клоновете на Първа инвестиционна банка в София. Гишетата отвориха в 9 часа, както бе обявено в петък. Тогава от ПИБ съобщиха, че само за ден са разплатили 800 млн. лева на свои клиенти.

Новата седмица обаче започна с добра новина. Още в ранните новини на телевизиите бе обявено, че Еврокомисията е разрешила на България държавата да подпомогне банките с 3,3 млрд. лева. Искането до Брюксел е отправено в неделя, когато лидерите на политическите партии се събраха на консултации при президента Росен Плевнелиев, а банкерите - на извънредно заседание в БНБ.

"На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки от миналата седмица. ЕК прецени, че предложението е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", се казва в съобщението. В него се припомня, че миналата седмица бе разкрита схема за атака на третата по големина банка в България чрез провокиране на масово изтегляне на депозити от клиентите.
България поиска разрешение за държавна помощ като предпазна мярка, за да увеличи ликвидността и да предпази финансовата си система, посочват още от ЕК.

"Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справи със ситуацията", коментира пред БНТ Бисер Манолов от Фонда за гарантиране на влоговете. Според него този ход се прави за още по-голямо успокоение на хората.

Мярката, както и демонстрираното в неделя пълно единство от политиците срещу терора със слухове над банките, веднага даде резултат.

Пред клона на ПИБ на площад "Народно събрание" сутринта имаше десетина човека, сред които и актьорът Христо Мутафчиев. "В ПИБ са парите на Съюза на артистите, аз също имам депозит. Нямам намерение да тегля парите си и не бива и хората да го правят. ПИБ е една от най-стабилните банки у нас", коментира пред "Стандарт" Мутафчиев. Пред офиса на ПИБ на бул. "Патриарх Евтимий" дама, дошла да изтегли заплата, призоваваше хората да не дърпат депозитите си. "Нека никой да не тегли. Ако има солидарност, положението бързо ще се подобри", каза жената. За удобство на клиентите във всеки клон на ПИБ работеше специално гише за внасяне на суми за депозити, откриване на сметки, плащане на заплати, дарения и регулярни плащания, а чакащите за него бяха пропускани с предимство.
По шепа клиенти на ПИБ се редяха пред клоновете на бул. "Александър Стамболийски", на бул. "Александър Жендов", бул. "Шипченски проход", бул. "Дондуков" и бул. "Г. С. Раковски". Стана ясно, че много от хората са дошли да откажат заявките си за теглене на депозити, направени в петък.

По обяд пред офиса на ПИБ на бул. "Васил Левски" вече нямаше опашка. Към 16 часа репортер на "Стандарт" отново обиколи клоновете на банката. В повечето офиси нямаше други хора освен персонала. Дори клоновете в центъра на София бяха празни. На места един-двама души чакаха пред банкоматите, за да изтеглят пари. Като цяло обстановката беше напълно спокойна. В края на работния ден гражданите бяха напълно сигурни за парите си.

БНБ: Преодоляхме напрежението

Съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден, напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. В резултат на мерките банковият сектор в България функционира нормално.
Благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество.
Отново обръщаме внимание за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система.

Намаляват обезпечението при заем от "Батенберг" 1

Още днес БНБ предприе мерки за гарантиране на банковата стабилност, променяйки вътрешните си наредби. В съответствие с представения на консултациите при държавния глава план, управителният съвет прие промени в Наредба номер 6 на БНБ за кредитиране на банки в левове срещу обезпечение, се казва в прессъобщение. Централните банкери решиха да намалят процента на обезпечението, което се изисква при кредитиране на търговските банки от страна на БНБ. Досегашното изискване беше в такива случаи обезпечението, оценено по пазарна стойност, да покрива минимум 125% от размера на разрешения от БНБ кредит. Сега това обезпечение се намалява на 110%. Поправката се прави, за да се облекчат банките, на които ще се предоставя кредит.

Банкерите: Изваждаме гаубиците в защита

Българските банкери са твърдо решени да дадат достоен отпор на атаките срещу банките. "Изваждаме гаубиците и ще стиковаме усилията си заедно с БНБ да не допуснем повече случаи като този с Първа инвестиционна банки или КТБ", заяви за "Стандарт" шеф на един от големите родни трезори. Според него банковите директори ще се събират всеки ден, ако трябва, за да сигнализират и предлагат мерки и решения не само срещу засечени от тях криминални опити за дестабилизация, но и за своевременни промени в административните правила и наредби, а защо не и в законите. Тъй като повечето от тях са с чужди собственици, ще убеждават управите на банките майки за нуждата от солидарност и правото да помагат с нисколихвено или нулево финансиране на тези, които по една или друга причина изпитват ликвидни затруднения.
За днес в късния следобед също имаше насрочено събиране на банкери в БНБ. Към 16 часа стана ясно, че то е отложено.

Икономисти: Парите може да се вземат от резерва

Ликвидната подкрепа за българските банки от 3,3 млрд. лв. най-вероятно ще бъде финансирана първоначално от Министерството на финансите, смята финансистът Емил Хърсев. "Разбира се, решението на ЕК дава възможност на България да получи достъп до европейските механизми за финансова стабилност, но предполагам, че няма да има нужда от това. Има достатъчно пари в резервните сметки на бюджета", каза Хърсев за investor.bg. В края на април фискалният резерв на страната е 5,95 млрд. лв. До края на седмицата към резерва ще се добавят и 3 млрд. лв. от емисията на нови държавни облигации, които миналата седмица бяха пласирани. Според Хърсев не е необходимо да се осигурява ликвидност в особено голям размер. Банките вероятно ще имат един-два дни необходимост от ликвидна подкрепа, но после ще се окаже, че нямат нужда от тези пари и ще ги върнат, каза Хърсев.

Акциите на ПИБ скочиха с 26,9%

Акциите на Fibank (Първа инвестиционна банка) поскъпнаха с 26,9% по време на търговията на Българска фондова борса днес. На моменти дори се сключваха сделки на ниво с 33% по-високо спрямо затварянето на търговията в петък. Очевидно инвеститорите са окуражени от категоричната реакция на политиците в подкрепа на банките и финансовата стабилност в страната. Основният борсов индекс SOFIX се повиши с 5,8% до 551,41 пункта, като движение нагоре беше отчетено при почти всички акции, търгувани на БФБ.

Затвор за слухове срещу трезорите

Внесох текстовете в парламента, заяви Йордан Цонев

От 2 до 10 г. затвор за разпространение на слухове срещу банките. Това ще стане, ако Народното събрание приеме поправка в Наказателния кодекс, предложена от БНБ. Централната банка иска в раздел "Престъпления против паричната и кредитната система" в НК да бъде създаден нов член 252, чиято алинея 1 да гласи: "Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. По алинея 2 текстът е следният: "Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева". Предложението за допълнение в НК бе изпратено днес до председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Лично внесох в парламента поправката в НК, заяви за "Стандарт" Цонев. Той допълни, че разглеждането на текстовете започва незабавно. Смятам, че са полезни в този момент и са част от разговорите ни на "Дондуков" 2 в неделя, допълни още Цонев. Очаква се до дни промените да влязат и в пленарна зала.

НАП погват чейндж бюра за раздути курсове

Екипи на Националната агенция за приходи започват масови проверки на обменни бюра и финансови къщи, които извършват обмяна на валута. Проверките на данъчните ще обхванат всички населени места в страната, включително Черноморското крайбрежие. Поводите за засиления контрол са навлизането в активния летен туристически сезон и сигнали от граждани за сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове. По действащата нормативна уредба обменните бюра могат да купуват и продават валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня. Всеки опит да се продава валута при курс с над 5% по-висок от фиксинга на БНБ ще бъде строго санкциониран.

В петък стана ясно, че някои чейндж бюра са продавали евро по 2,50 лева.
От НАП припомнят, че за всяка сделка по обмяна на валута трябва да се издава документ. Сигнали за нарушения могат да се подават на цената на градски разговор на телефон 0700 18 700 или чрез електронна поща [email protected].

Барозу е приятел на България

Бойко Борисов във Фейсбук

Винаги съм твърдял, че Европейската комисия и президентът Барозу са изключителни приятели на България. В днешния ден с одобрението на държавна помощ от 3,3 милиарда лева те показаха, че в тежка ситуация винаги можем да разчитаме на тях.

Дадоха Кутев на ДАНС

Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да започнат проверка срещу соцдепутата Антон Кутев за престъпления срещу републиката, поиска НГС "Природата за хората". Организацията съобщи, че е подала сигнал срещу червения шеф за удар върху паричната и кредитната система в България. Искаме сваляне на депутатския имунитет на Кутев и подвеждането му под наказателна отговорност, пише в съобщение, разписано от Филип Цанов, член на управителния съвет на "Природата за хората". Поводът е изявление на социалиста за банките пред Нова тв.

Квесторите намалиха лихви в КТБ

БНБ намалява лихвите по депозитите на Корпоративна търговска банка до средния пазарен размер за банковата система от днес. Това реши управителният съвет на БНБ. Същата мярка се прилага и за дъщерното й дружество Креди Агрикол България. Новите лихви са изчислени по лихвената статистика на БНБ към май 2014 г., съобщават от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай