Обявиха бедствено положение в Рудозем

Обявиха бедствено положение в Рудозем | StandartNews.com

Бедствено положение е обявено в община Рудозем от тази сутрин, след като всички населени места останаха без ток.

То е в сила от 6:30 часа в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов пред бТВ.

Вчера 50% от селата в община Рудозем останаха без електричество, включително част от града, а на сутринта без ток останаха 100% от населените места, някои вече повече от 12 часа. Заради тежкия и мокър сняг много електропроводи в региона са скъсани. Снегът събори много дървета по пътя Рудозем-Смолян. 15 екипа разчистваха. Впрегната е всичката налична техника за снегопочистване.

В области Смолян, както и в Кърджали и Хасково, в събота е в сила най-високата степен за опасност - червен код за силен северен вятър, виелици и навявания.

Зимата се развихри с пълна сила – снежната покривка надхвърля 25 см.

Товарни автомобили закъсаха в прохода Рожен. Движението в цялата област се извършва задължително с вериги. Проходите 

15-сантиметрова покривка в София

Снегът в толицата е около 15-сантиметрова покривка. Пешеходци се движеха по коловозите на автомобилите по малките улици. Тук-таме се виждаха хора, които почистват тротоарите – обикновено пред търговските обекти и държавни учреждения.

Пътищата на масовия градски транспорт и южната дъга на околовръстния път са обработени срещу заледяване. Сутринта градският транспорт се движи нормално по маршрутите си, съобщиха от столична община за БНР. Рано тази сутрин са работили над 130 снегопочистващи машини. Опесъчени са и пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

Движението за товарни автомобили по автомагистрала Тракия между София и Траянови врата бе прекъснато от снега през нощта, но отново е възстановено, съобщиха от пътната агенция. Магистрала "Люлин", където също имаше проблеми снощи, е отворена за движение, съобщи БГНЕС.

Заради очакваните валежи червен код е обявен за днес в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Оранжев код е в сила за други десет области - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай