Ново 20! Чистенето било по-вредно от пушенето

Вместо препарати, използвайте природни срекства, които са ви под ръка

Ново 20! Чистенето било по-вредно от пушенето | StandartNews.com

По един час чистене на ден може да се окаже дори по-опасно от това да изпушите 20 цигари, според ново изследване. В него се твърди, че вманиачаването в чистотата ще ви донесе сериозни проблеми със здравето. Проучването се е провело в Норвегия, където жените, които са чистели редовно дома си, са показали по-нисък капацитет на белите дробове. Тези, които са използвали домашни помощници или фирми за почистване, имали по-здрави бели дробове. Жените, които работели като домашни помощници, пък често се оплаквали от белодробни проблеми. 

Рискът от астма се увеличава при дамите, които всеки ден почистват дома си. Проблемът идва от препаратите, с които се извършва самото почистване. Това твърди професор Сесил Свантес от университета в Берген. В тях се съдържат съставки, които при вдишване силно увреждат дихателната система. Изпаренията от почистващите препарати вредят толкова силно, колкото и самите изпарения. Поради тази причина е добре да ограничим и сведем до минимум използването на такива препарати.

Паралелно проучване, проведено в Лос Анжделис, сочи, че голяма част от замърсителите на въздуха се получават от изпаренията на препаратите на въздуха. Грешка на повечето хора е да почистват повърхностите на дома си всекидневно, без това обаче да бъде нужно. Сред тях попадат щорите, дървените мебели, миялната машина, пералнята, решетките на фурната.

Сигурно вече се замисляте как да почиствате безопасно дома си? Отговорът е много лесен – използвайте нещата, които са ви под ръка. Например за хладилника можете да използвате сода или лимон. От содата направете паста с вода и натъркайте по страните му. Същото го направете с лимона. Оставете да действа за няколко минути и след изплакнете. Лимонът ще премахне миризмите и ще остави свеж хладилника.

Содата можете да я използвате за различни помещения. Тя е напълно безопасна и по никакъв начин няма да навреди на здравето ви. Използвайте я за почистване на печката, тъй като е силна срещу мазнини, за банята и дори прозорците. Друго домашно средство е белият оцет, който се разрежда на равни части вода. Него също можете да го използвате за почистване на различни повърхности, както и стъкла. Подходящо средство е за почистване на миялната или перилната машина, като по този начин си спестявате вредните химикали за тези уреди и не вредите на природата. Използвайте оцетът за премахване на петна. Той е достатъчно мощен, но не вреди на тъканите и действа толкова ефикасно, колкото и останалите препарати.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай