Нов бунт пред кметството в Гърмен

Нов бунт пред кметството в Гърмен | StandartNews.com

Стотици жители на село Гърмен за пореден път протестираха пред кметството и блокираха за кратко входа за служителите на общинска администрация. Хората се събраха към 08,00 часа с развети български знамена и с искане най-сетне да се приложи цялата строгост на закона спрямо тези жители на ромския квартал „Кремиковци", които са вдигнали незаконни постройки. Те потърсиха обяснение и от кмета на общината Минка Капитанова.

„Повод за този наш бунт е поредното отлагане на решаването на проблема с неправомерно построените жилища на ромите. Борим се повече от 4 месеца само за едно – всички да сме равни пред закона. Но в понеделник Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде отсрочка до края на септември за събаряне на незаконните ромски къщи", заяви Иван Байрактаров, един от лидерите на протеста на българите срещу ромските набези и не прилагането на закона спрямо тях. Според него и останалите целта е да се отложи събарянето на незаконните постройки. Те не вярват, че държавата има воля да спази закона. „После ще кажат, че идва зима и пак нищо няма да направят. Не искам да съм лош пророк, но тук ще се случи нещо, някой иска революция и ще я получи. Това отлагане е поредна подигравка със закона. Ние ще си отидем някога от този свят, но законите остават. Но защо са те, щом не се спазват", каза още Байрактаров. Той увери, че не са срещу ромите, а срещу беззаконието. Бунтарят дори е предоставил цял етаж от къщата, в която живее баща му, на общината, за да настани там останали без дом роми.

От МРРБ уверяват, че дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконните строежи в с. Гърмен при стриктно спазване на човешки права и принципа за съразмерност. До момента вече са премахнати осем незаконни строежа в с. Гърмен, а 14 ще бъдат изпратени на кмета за действия по премахване. Предстои отстраняване на още 102 постройки. Представена е обаче информация от дирекция „Социално подпомагане" и от Агенция за закрила на детето, че постройките се обитават от семейства с деца с увреждания, които категорично отказват да бъдат настанени в социални жилища. Получено е уведомление от Министерство на правосъдието, че може да бъде наложена привременна мярка спрямо българската страна, ако не се предостави спешно информация за гаранции спрямо уязвимите лица, срокът за премахване бе удължен до края на август. Тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение, от ДНСК е отправено писмо до кмета на община Гърмен, с което е уведомена, че предстои премахване на още 20 постройки, за които вече е избран изпълнител и предстои да се насрочи дата за принудително премахване. За да се гарантира опазването на правата на уязвимите лица, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства, с оглед определяне на дата за изпълнение на заповедите за премахване. До настоящия момент в ДНСК не е получена такава информация и затова срокът за принудително изпълнение на двете заповеди е удължен до 30 септември.

При опита на общински и социални служители да връчат декларации на ромите с незаконни постройки са открити едва трима местни жители. Те категорично са отказали подпишат декларациите, че ще приемат да бъдат подслонени на друго място. Лидерът на ромите Юлиян Герасимов поиска гаранции, че в новите жилища ще има нормални условия за живот и договорът за ползването им да е поне 1 година. „През това време да се направят ПУП-ове в махалата, за да се построят законни къщи и хората да се върнат тук, където са родени и искат да живеят", каза той.

Искрата на протеста в Гърмен пламна, след като на 23 май тази година към 17,30 часа над 200 роми атакуваха 5-6 местни младежи. Преди тома момчетата играели карти и направили забележка на десетина роми да намалят силната музика в микробуса си пред заведение в селото. Мургавите мъже веднага извикали подкрепления и селището почерняло от тълпата роми. Те използвали дърва, ножове, брадви камъни, юмруци, ритници и всякакви подръчни средства, пострадаха 10 души при нападението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай