Носим кръвта на Севт III

Носим кръвта на Севт III | StandartNews.com

400 000 дарява Манджуков за най-мащабното проучване на тракийската цивилизация

400 000 лв. дарява днес бизнесменът Петър Манджуков на БАН за най-мащабното изследване на тракийската цивилизация. 20 института и 5 лаборатории на БАН ще реализират проекта "Траките - генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността". В проучването ще се включат учени от още 8 - Канада, Италия, Германия, Швейцария, Франция, Белгия, Русия, Япония.

Учените са убедени, че във вените ни днес тече кръвта на легендарния тракийски цар Севт III. Те ще направят генетични изследвания на човешки останки от неолита до средновековието, за да проучат произхода на траките и приемствеността в генофона. Това може да внесе корекции в официално приетата досега теория за произхода, според която прародината ни е в долините Талим и Тъщък в между планините Памир и Алтай. Българите са изминали дълъг път през Персия, днешен Кюрдистан и Кавказ, за да стигнат до Кубратова България.

Грандиозното проучване ще направи първата пълна база данни за тракийските гробници.

Уникалните паметници ще бъдат картографирани с дронове. Тези от тях, които са със световно значение, ще бъдат заснети 3D. Проучване с ултравиолетови и инфрачервени лъчи пък ще обясни строителните и живописни техники на тези паметници на културата.

Генетични изследвания на животински останки, както и палеоботанически проучвания на растителни видове, храни и утайки от вино ще ни разкрият подробности от бита и културата на тракийската цивилизация. Акцентът ще бъде поставен върху конете и ролята им в живота на траките и техните наследници.

Специално внимание ще бъде отделено върху съкровищата на траките. Все повече наши специалисти са убедени, не малка част от изящните златни и сребърни бижута, ритони и фиали не са внос от прочутите в древността елински ателиета, а дело на местни майстори торевти. Затова учените в мегаекипа ще се концентрират върху най-ранната металургия в света, произхода на суровините и развитието на технологиите и иновациите в производство на металите и техните сплави през каменно медната епоха, бронзовата и желязната епоха.

Особено интересни открития се очакват при проучването на тракийските светилища. Учените ще проследят как традицията на свещената обредна традиция преминава в българското средновековие.

В екипа участват най-големите траколози в България. Ще бъдат направени и езиковедски изследвания на тракийския език, който се е говорел до V в. Ще се проучват открити надписи на тракийски език с гръцки букви. Мегапроучването може да се увенчае и с истинска сензация - да даде отговор на въпроса: имали ли са траките писменост.
Първите научни публикации ще излязат до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай