Номинираха убиец за човек на годината

Номинираха убиец за човек на годината | StandartNews.com

Номинираха осъден за убийство за човек на годината в традиционната класация на Български хелзински комитет. Новината бързо взриви социалните мрежи и предизвика лавина от гневни реакции. Но ето мотивите за номинацията на австралиеца Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София:

"В ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР), Джок Полфрийман защитава пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани.
БЗСР е единствената по рода си неправителствена организация, чиято главна цел е да съгласува нормите и стандартите, прилагани в българските затвори, с тези, предписани от международното право за защита на човешките права. Освен това, организацията се стреми да дава гласност на отдавна документираната системна корупция в българските затвори и да се бори срещу незачитането на правата на лишените от свобода от страна на официалните органи и служителите в затворите.

Основните заслуги на организацията за периода от ноември 2014 до октомври 2015 г. включват:
- Издействане на пряко представителство на затворническото общество в работната група към Министерството на правосъдието, занимаваща се с реформа на пенитенциарната система.
- Разработване на предложение, свързано с нуждата от по-ясни и прозрачни критерии за условно освобождаване.
- Защита на незаконно задържаните лица, търсещи закрила чрез процесуално представителство и предоставяне на правна помощ, водеща до тяхното последващо освобождаване.
- Защита на затворници, предимно в Софийския централен затвор, срещу които са били извършени нарушения на основните човешки права от охраната на затвора и други органи.

- Докладване на нарушения на човешки правата пред съответните органи и организации като Български хелзинкски комитет и Комитета за предотвратяване на изтезанията.
- Превръщане в модел за подражание за други затворници, като ги учи как успешно да се борят за правата си.
- Подготвяне на молби и жалби от името на необразовани затворници.
Джок, както и другите излежаващи присъди участници в БЗСР, са били подложени на репресии и незаконни наказания от затворническите власти. Въпреки тези и много други ограничения относно дейността на БЗСР, Джок продължава да гради солидарност и сила сред осъдените и да защитава човешките им права.
Номиниран от Каролайн Стейпълс". Последната е австралийска грагжданка.

През 2011 г. Върховният касационен съд потвърди присъда от 20 години затвор за Джок Полфрийман за убийството на студента Андрей Монов и за опит за убийство на друг български гражданин, извършени по хулигански подбуди на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Пред съда Полфрийман отказа да се признае за виновен. Според психиатричната експертиза той напълно е осъзнавал действията си. През 2013 г. прокуратурата отказа трансфер на Полфрийман от България в Австралия.

По-късно днес от Министерството на правосъдието опровергаха някои информации около австралиеца:

"Публикуваната днес информация в една медия, че лишеният от свобода австралиец Джок Полфрийман е станал член на работна група на Министерството на правосъдието за реформа в затворите, не отговаря на истината, се казва в съобщение на Правосъдното министерство.

Лишеният от свобода Джок Полфрийман не е назначаван за член на работната група в МП, която подготвя промени в законодателството във връзка с констатациите на Комитета против изтезанията и с пилотното решение на Европейския съд по правата на човека „Нешков и други срещу България".

Със заповед на министъра на правосъдието за член на тази работна група е определен Валентин Иванов, представител на Българско затворническо сдружение за реабилитация, чийто Управителен съвет се председателства от Джок Полфрийман. Валентин Иванов е бивш лишен от свобода, който е изтърпял наказанието си в Софийския затвор", поясняват от ведомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай