Нивото на Тунджа пада, в Елхово не смеят да се зарадват

Нивото на Тунджа пада, в Елхово не смеят да се зарадват | StandartNews.com

Ямбол. За първи път от няколко дни в 12 часа на 4 февруари нивото на река Тунджа при град Елхово е спаднало . От 415 см в 11 часа на 413 см в 12 часа. Още обаче не смеем да се зарадваме, защото тенденцията трябва да се потвърди в следобедните часове, споделиха пред "Стандарт" жители на градчето. Рано сутринта бе залята улица "Тунджа", която по традиция първа пада в плен на придошлите води.

Водата е стигнала до къщите, влизайки в приземни етажи и мазета. Залети са дворове и самата улица. Отводняват се и два жилищни блока на улица "Тунджа", където, също според традицията, се пълнят мазетата. Това е най-ниската част на Елхово и в близост до самата река. Още във вторник две семейства поискаха да напуснат домовете си и се настаниха при роднини. Имаме готовност за евакуация, но към момента такава не е нужна, категоричен е областният управител на Ямбол Димитър Иванов, който следи обстановката денонощно.

В сряда сутринта учениците от близкото село Трънково бяха извозени до Елхово по заобиколни маршрути, защото пътят е наводнен. От областната администрация в Ямбол съобщиха, че нивото на река Тунджа в областния център е спаднало с цели 20 см. Междувременно се разбра, че вече се изпуска вода от язовир "Жребчево", който от неделя бе затворен изцяло. Изпускането обаче става само с по 20 кубика в секунда, което е пренебрежимо малко за водно съоръжение от типа на "Жребчево". На практика това няма да се усети от жителите на градове и села по поречието на река Тунджа.

Стана ясно, че кметицата на ямболското село Веселиново Татяна Стоева е сигнализирала окръжна прокуратура Ямбол във връзка с наводненията в селото в началото на декември миналата година. Не мога да посоча конкретно кой е виновен за неподдържането на нивото на водата в язовирите в допустими граници и кой причини такова високо изпускане на водите от язовир "Жребчево" и язовир "Копринка" - дали това е МОСВ, "Басейнова дирекция" или "Напоителни системи". Аз не съм нито органът, нито лицето, което може да установи това, да контролира и наказва. Но аз съм лицето, поело ангажимент да се грижи за сигурността и спокойствието на жителите от това село.

Вярвайки в правосъдната система, се обръщам към вас с молба в качеството ви на компетентен орган да се установят виновните лица и да им се потърси отговорност, се казва в писмото на кметицата на Веселиново Татяна Стоева до окръжна прокуратура Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай