Нивата на реките се повишават опасно

Нивата на реките се повишават опасно | StandartNews.com

Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна Българи. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес с изключение на Югоизточна България, ще има превалявания със сумарни количества до 10-15 л/кв.м. Валежите в планинските райони и Предбалкана ще са от сняг, по високите полета и в Северна България от дъжд и сняг.

Утре, с изключение на западните райони, ще превалява дъжд и сняг. Количествата за 24 часа - нощта срещу петък и петък от 1-2 л/кв.м. до 10-13 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, а в петък и събота, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в по- голямата част от страната. Реките за които има предупреждени са всички по Дунавският басейн, Тунджа, Марица и Арда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай