Небето се разплака за стария "Герена"

Кварталът щракна стадиона за спомен, полицията отби ловци на отломки

Небето се разплака за стария "Герена" | StandartNews.com

София. "Левски" сложи край на една епоха от историята си, тя ще съществува само в старите снимки и спомените, които ще се предават от баща на син. Вчера в 16,30 часа стартира пълната промяна на стадион "Георги Аспарухов". Както се казва в такива моменти - и небето се разплака. В този случай обаче това бе добре дошло и за хората, които извършиха взрива на "Герена", и за жителите от съседните блокове. Димната завеса набързо се предаде на дъжда, който се изля над София. Така след около 3-4 минути се показа паднала козирка. Страховитата гледка, която продължи по-малко от планираните 6 секунди, бе запечатана от стотици. Едни за спомен, а други за сеира. "Просто исках да видя голям взрив. Такова нещо не се случва всеки ден", призна едно от момчетата, които се бяха натъпкали на един от балконите до последната спирка на автобус номер 85. Мястото предлагаше идеална гледка. Наистина такъв момент не се изпуска. Още в 16,25 въздухът беше разцепен от викове: "Само "Левски", оле!" Загърмяха пиратки, появи се и заря. "Може би са "чорбари", радват се, че "Герена" пада", хилеха се феновете на "Левски". А може би някой беше решил да изпревари бомбаджиите и да украси по свой начин шоуто.

В 16,29 всички притаиха дъх. Сирената, която предшества взривовете, едва се чу. Потъна в общата тишина, която цареше в квартал "Сухата река". Всеки, който имаше някаква възможност за добра гледка, снимаше като за последно с каквото има подръка. "Мале, каква димка! Спирай мача!", нареждаше зевзек. "Е толкова ли, бе", ядосваха се други. "Казаха, че ще е до 17,00 часа", обяви един от живеещите в блока. Комшиите бяха предупредени, че нещата може да продължат по-дълго време, ако нещо не се получи. Но всичко стана от раз. Макар част от козирката в западния край леко да се позапъна.

От шефовете на "Левски" свидетели на събитието станаха Константин Баждеков и Николай Илиев. Те се бяха настанили в т.нар. ВИП - журналистическата ложа в сектор "В". 10 минути по-късно животът продължи с пълна сила. Репортажните коли напуснаха "Георги Аспарухов" една след друга със скоростта на светлината. Пред входа откъм автогарата се изсипа тълпа. Мало и голямо се юрна да види отблизо как е паднала козирката. А ако може - да вземе по нещо за спомен. Мераците обаче бяха отбити от полицаите, който не допускаха пиле да прехвръкне до отломките. Хората постепенно се разотидоха. Дъждът продължи да се лее като из ведро. Чаканото толкова време взривяване свърши. Започва граденето на нов стадион. Модерен и лъскав, за какъвто феновете от години мечтаят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай