Четвъртък,

Не сме най-бързо топящата се нация

От: Администратор -
3314
Не сме най-бързо топящата се нация
A
A
A

Българската нация не е най-бързо топящата се. Има далеч по-засегнати в това отношение страни. Това заяви по Нова телевизия председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски. Той опроверга твърденията, направени от директора на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата акад. Петър Иванов, който заяви, че през 2050 г. българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци.

„За да се направи прогноза за разделението на населението по етноси, трябва да имаме статистика за раждаемост и смъртност по групи. А ние нямаме такава, защото в никакви официални документи не се записва етническа принадлежност", обясни Сергей Цветарски.

Шефът на Института за изследване на населението и човека към БАН Антоанета Христова пък обясни, че според последния доклад на ООН българите не са сред най-застаряващите нации на планетата. Преди нас се нареждат Полша, Гърция, Португалия, Холандия, Хонконг, Сингапур, Япония. „Темата за топенето на българската нация не предполага катастрофичност, а търсене на решение. Трябва да мислим за това как да не изтичат хора", коментира Христова.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички