Не използваме две трети от минералните води

Не използваме две трети от минералните води | StandartNews.com

Едва една трета от минералните води от нас се използват, това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на четвъртата дискусия "ДА! На българската икономика". Тя се проведе в Кюстендил и бе организирана от в.Стандарт с медийната подкрепа на радио К2.

"От общия дебит минерални води, ние използваме едва 30%. Богатството на минерални води, което ни нарежда на едно от челните места в Европа и огромното им разнообразие ни дава възможност за оползотворяването им, както за битови нужди, така и с икономически цели", обясни Василева.


Според бизнеса обаче това богатство не може да се използва максимално заради пропуски в нормативната уредба. В момента няма възможност чужди граждани да се лекуват у нас, като престоят и процедурата се плащат от здравната каса, обясни Сийка Кацарова от БУБСПА. Директивата, която е приета за трансграничното движение на европейските пациенти не се прилага, категорична бе тя.

"Чуждите граждани имат желание да се лекуват у нас, но ние не сме готови за това", заяви Кацарова.

"Всяка година губим 2 милиарда евро, това са пропуснатите ползи, които можеше да усвои спа и културния туризъм", това каза председателят на хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай