Най-големият спътник на Сатурн се отдалечава

Титан се движи с 10 сантиметра на година

Най-големият спътник на Сатурн се отдалечава | StandartNews.com

Най-големият спътник на Сатурн – Титан, се отдалечава от планетата си, предадоха от DailyMail, позовавайки се на ново проучване. Учени изучават от години Титан, втория най-голям спътник в Слънчевата система. Нови изследвания са установили, че той се движи сто пъти по-бързо от очакваното – 10 сантиметра на година.

Титан днес е на 1,221 милиона километра от Сатурн, но преди 4,5 милиона години е бил много по-близо до планетата. Това означава, че цялата система се е разширила много по-бързо, отколкото първоначалните теории на учените.

Титан е най-големият спътник на Сатурн, измежду 62-те познати луни на планетата. Той се намира на 1,425 милиона километра от Слънцето. Предвид разстоянието, учените изчисляват, че температурата на повърхността му е почти минус 200 градуса по Целзий.

Новото откритие е било направено с помощта на данни от космическия апарат на НАСА „Касини-Хюйгенс“, който изучаваше Сатурн в продължение на 13 години. Учените установили, че орбитата на Титан около планетата се е разширила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай