Наши и македонски учени почетоха солунските братя

Наши и македонски учени почетоха солунските братя | StandartNews.com

Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и неговият македонски колега академик Владо Камбовски поднесоха венци на паметника на солунските братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София по случай техния празник - 11 май. "Между двете държави може да има различия, но между нас, учените, няма", заяви академик Стефан Воденичаров. Той изтъкна, че двамата светци - равноапостоли и покровители на цяла Европа, са направили така, че с азбуката си са поставили славяните наравно с всички останали народи. Благодарение на делото им всички славяни сме станали водещи в много области на науката и изкуството.

Светите братя вършат мисията си до ден днешен, заяви на свой ред академик Камбовски. Той отбеляза, че благодарение на създадената от тях писменост днес имаме възможност да общуваме не само българи и македонци, но всички славянски и православни народи.

След това българските и македонските учени се отправиха към храм-паметника "Свети Александър Невски", където присъстваха на тържествената литургия, отслужена от патриарх Неофит и главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан.

На последвалото тържествено събрание в салона на БАН академик Стефан Воденичаров награди македонския си колега с грамота и го обяви за чуждестранен член-кореспондент на БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай