Наше съкровище ще блести до Боскореале

Наше съкровище ще блести до Боскореале | StandartNews.com

Президентът на Лувъра д-р Жан-Люк Мартинез открила през май изложбата у нас

Българско съкровище ще блести до невероятните сребърни римски съдове от италианското съкровище Боскореале (I век). Това съобщи за "Стандарт" директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) доц.д-р Людмил Вагалински. Лично президентът на Лувъра д-р Жан-Люк Мартинез ще пристигне у нас, за да присъства на откриването на 22 май на изложба с експонати от световноизвестния френски музей.

Експозицията е компенсация за експонатите, които България праща в Лувъра и ще продължи около три месеца. Вече е договорено у нас да пристигнат над 20 съда от италианското съкровище. Стоте съда за хранене от Боскореале са намерени при разкопки в италианската област Кампания, скрити в яма под къща на богаташ, който се опитал да ги спаси при изригването на вулкана Помпей през 79 г. "Боскореале е само акцентът. Тук ще я дообогатим с разнообразни находки от българските музеи, не само от нашия, които представят културата на собствениците на чифлици-римски вили се наричат те и техният богат сервиз за трапеза.", заяви доц. Вагалински. Ще бъдат показани разнообразни находки не само като златни и сребърни съдове, но и като оръдия на труда, за да се види какъв е бил битът на римските чифликчии.

Доц. Вагалински обаче не уточни какви експонати от Боскореале се очакват. Сред известните са предметите с изображения на богове, с лика на самата Клеопатра и дори с изображения на скелети. На две от чашите, с които според митовете знатни мъже са пили вино при словесни спорове, се забелязва надпис на латински: "Наслаждавай се на живота, докато можеш, защото не е сигурно, че ще има утре."

"В момента показваме в залата за временни изложби на НАИМ Националната археологическа изложба "Българска археология 2014". По традиция тя представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон като излага някои от най-интересните находки и богат илюстративен материал. Изложбата представя експонати от общо 23 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти, от ранната праистория до средновековието.", казва доц.Вагалински. Той уточнява, че изложбата ще може да бъде посетена до 29 март 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай