НАСА откри "друга Земя"

НАСА откри "друга Земя" | StandartNews.com

НАСА съобщи за откритието на "друга Земя" в слънчевата система. Това е октритие на телескопа Кеплер, а планетата е отдалечена на 1400 светлинни години от нашата Земя.

Наименованието на екзопланетата е Кеплер 452б, като тя се върти около звезда, наподобяваща Слънцето. Тя обикаля около своето слънце за 385 дни, а диаметърът ѝ е 60% по-голям от земния. Намира се в обитаема зона, където се предполага, че е възможно да има така необходимата за живот, вода в течно състояние. Нейното слънце е на възраст около 6 млрд. годинни, което е с 1,5 млрд. по-старо от нашето, 20% по-силно и 10% по-голямо.

"Кеплер 452б е стъпка към откриването на Земя 2.0", това заяви Джон Грънсфелд, зам-директор на НАСА на специална пресконференция.

"Ако на планетата съществуват всички елементи и необходими за живот условия, това е съществена възможност за появата на живот", коментира Джон Дженкинс, шеф на екипа, анализиращ данните от Кеплер.

"Все още обаче е рано за подобни изводи, тъй като телескопът не може да установи масата на планетата, за да се разбере природата - дали е скалиста, газообразна или комбинация от двете и дали има атмосфера. Досега са открити множество планети, подобни на нашата, но орбитите им са много по-близки до техните слънца и няма шанс за каквато и да е биологична активност. Днес говорим за братовчедка на Земята, макар да не знаем масата й. Това е началото на дълго пътуване. Скоро може да получим данни за състава на атмосферата ѝ. И това не е фантастика", каза Дидие Келоз от университета в Кеймбридж, съоткривател на първата екзопланета – „Супер Юпитер", през 1995 г.

Отдалечеността на планетата е непреодолима пречка за проучването й. За сравнение – на New Horizons, най-бързата космическа сонда, която пътува с близо 60 000 км в час, и трябваха 9,5 години, за да стигне до Плутон, който е на „само" 3,8 млрд. км от Земята. А слънчевата система на Кеплер 452б е на 3,5 млн. пъти по-голямо разстояние.Ако допуснем, че има разум, който може да приеме радиосигнал от Земята, отговорът му ще стигне до нашата планета след около 3000 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай