НАП проверява Българския хелзинкски комитет

НАП проверява Българския хелзинкски комитет | StandartNews.com

София. Националната агенция по приходите (НАП) ще направи данъчна проверка в Български хелзинкски комитет (БХК). Това съобщиха от БХК днес и уточниха, че такава инспекция не е имало от 1992 г. насам.

През октомври 2013 г. от политическа партия ВМРО-БНД обявиха, че ще подадат сигнал до главния прокурор за "оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК", както и сигнал до НАП с "искане да се провери кой финансира БХК", припомнят от организацията.

На 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор за деяния на представители на ВМРО и други формации. Това накара прокуратурата да образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и "други, засега неизвестни лица". Производството е висящо. Сигналът на БХК бе за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, пишат още БХК.

„Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз", посочва организацията на своя сайт.

„Финансовите отчети на организацията се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват и много от нашите донори, освен българският закон, който никога не сме нарушавали. БХК е организация, регистрирана в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и всяка година предоставя финансовите си отчети, заедно с копия от одиторските доклади, в Министерството на правосъдието", казват още от комитета и уточняват, че ще съдействат на данъчните служители при проверката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай