Намериха булка с италиански гердан

Намериха булка с италиански гердан | StandartNews.com

До скелета й край Перник погребани бебе и младеж с обеца против уроки

Скелет на нагласена като булка млада жена откриха археолози при разкопки в Перник. В същото погребение са намерени и дребни костици на бебе, което или е било много малко, или още не е било родено. От две седмици археолозите правят разкопки в непроучени терени около т. нар. тройна църква в местността Свети Спас в подножието на крепостния хълм над Перник. Заедно с тях в определени дни от седмицата работят антрополози, а при тази находка се наложи и консултация с етнолог.

Гробът на младата жена вече е датиран от края на XVIII или началото на XIX век. Върху скелета са намерени два чифта медни гривни, едната от които е тип "рогатка", над 2000 мъниста, множество висулки от средиземноморски мидички, медни и сребърни монети, както и красив бронзов пръстен със зелен камък. Според археолозите гробът е на обикновена жена от народа. Антрополозите пък ще уточнят възрастта на бебето и така ще стане ясно дали е било новородено или още неродено.

В близост до това погребение е открит и скелетът на 18-годишен младеж със сребърна обеца на лявото ухо. Това обаче не е знак със съвременно звучене, а добре познат на етнолозите обичай. Момчето или е било болно, или братята и сестрите му преди него са измирали. При такива случаи майките сваляли едната си обеца и я слагали на лявото ухо на момчетата против беди, болести и уроки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай