Над 50% падат цените за роуминг в ЕС от 1 юли

Над 50% падат цените за роуминг в ЕС от 1 юли | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз обяви голяма лятна "разпродажба на интернет услугите". От 1 юли тази година ЕС ще намали с повече от 50% тавана на цените за изтегляне на данни от интернет: от 45 на 20 евроцента/мегабайт (MB), съобщават от пресслужбата на ведомството.

Така още повече ще поевтинее използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато пътувате навсякъде в ЕС.

ЕС припомня, че това означава, че футболните фенове, пътуващи в ЕС по време на сегашното световно първенство по футбол, ще плащат 25 пъти по-ниски такси за роуминг на данни отколкото през предишното първенство 2010 г.

Цените на телефонните разговори и текстовите съобщения също падат.

От 1 юли доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да направят на клиентите си специална оферта за роуминг преди пътуването им и по този начин да им позволят, когато това е възможно, да изберат местен доставчик на мобилни услуги (като роуминг на данни, електронна поща, онлайн четене на новини, качване на снимки в интернет и онлайн гледане на видео) в държавата, която ще посетят.

От Съюза разработват нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг. Предложеният регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на ползвателите на мобилна и широколентова връзка.

„Този огромен спад в цените за роуминг на данни ще бъде от голямо значение за всички нас през това лято. Това обаче не е достатъчно. Защо въобще трябва да има такси за роуминг в рамките на единния пазар? Надявам се до края на тази година да се постигне съгласие таксите за роуминг напълно да отпаднат - Европейският парламент вече одобри това, така че сега окончателното решение зависи от държавите членки", заяви Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар, отговарящ за Програмата за цифровите технологии.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай