На живо: Шестнайсти ден на протести

На живо: Шестнайсти ден на протести | StandartNews.com

София. За шетнайсти пореден ден хората протестират срещу правителството на Пламен Орешарски. Традиционно демонстрацията започва от площад „Независимост" пред Министерския съвет и преминава в шествие по маршрута – Народно събрание – Орлов мост – партийните централи.

По-рано в столицата се проведе и контрапротест в защита на кабинета „Орешарски". Пред НДК се събраха 200 – 300 души. Те се събраха в 12 часа и настояха правителството да получи шанс и време, за да покаже какво може. Хората са започнали и подписка за подкрепа на управляващите.

Междувременно международните медии започнаха да обръщат повече място на случващото се в България. В събота доста популярна стана статия на „Вашингтон поуст", която определя антиправителствените протести като „Българската пролет".

В по-големите градове в страната също се очакват протести, макар те да са по-малобройни.

Досега протестите протичат мирно и почти без инциденти, с изключение на отделни опити за провокации, които обикновено полицията успява да пресече навреме.

Отново следим развитието на протестите, статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

21.30 – Малкото останали ентусиасти вървят в пороя в към Министерски съвет и после Орлов мост, където традиционно приключва протеста. Повече обаче са си тръгнали. Хората минаха през централите на БСП и ДПС, но за кратко.

21.00 – Малка част протестиращи продължиха по бул. Витоша, след като минаха през НДК. Много от хората се отказват, заради дъжда.

В Пловдив и Варна протестите приключиха.

20.30 – Шествието продължава в посока НДК, малка група останаха на Орлов мост, който е блокиран.

В Пловдив за пореден път блокираха жп линията на Централна гара, в блокадата се включиха около 50 души.

20.00 – Шествието вече върви към Орлов мост. По данни на МВР става въпрос за 700 души, по оценки на участниците – около 2000. До този момент няма регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред.

Протестът във Варна този път събра петдесетина души. Днес там нямаше шествие.

19.30 – Площад „Независимост" вече е пълен. Хората са с чадъри и дъждобрани и скандират „Оставка", „Уволнение" и „Мафия".

19.00 - Хората вече са поне няколкостотин и скандират "Мафия" пред сградата на правителството. Движението вече е блокирано.

18.30 – Въпреки проливния дъжд и хладното време пред Министерския съвет започнаха да се събират хора, макар и още малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай