На живо: Голямото посрещане

На живо: Голямото посрещане | StandartNews.com

София. Първият работен ден на парламента след ваканцията бе отбелязан от протести и от контрапротести.

Хиляди се включиха в „Голямото посрещане", докато стотици полицаи охраняваха сградата на Народното събрание от протестиращите, които на моменти успяваха да отмъкнат железните заграждения до парламента от органите на реда. Все пак до по-големи произшествия не се стигна.

На протеста имаше хора от всички краища на страната, дошли с автобуси. От СДВР заявиха, че шестима души са били отведени към районните в рамките на протеста. Паралелно с него се проведе и контрапротест в подкрепа на управлението, на който също имаше хора, дошли с автобуси.

Около 15:30 ч. депутатите приключиха работа и последните останали пред парламента протестиращи ги изпратиха с махане и подвиквания за оставка.

Проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22:25 Около 100 души продължават да протестират около сградата на Народно събрание, около 200 са протестиращите на Орлов мост и булевард „Цар Освободител". 

Движението на Орлов мост остава блокирано, както и това на булевард „Цар Освободител".

22:00 Около 300 души са останали да протестират пред централния вход на парламента, предаде Фокус. От време на време малки групички хора тръгват в посока на Орлов мост. Движението на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" остава блокирано.

21:30 Пред сградата на парламента все още има протестиращи, но голяма част от тях се разотиват, а друга са се отправили към Орлов мост. Има група с барабани, която не спира да свири. Няколко бутилки малки минерална вода полетяха към стълбите пред централния вход.

Протестиращите на Орлов мост са насядали на групички на пътното платно и разговарят по между си, други развяват знамена, не се чуват скандирания и освирквания. Има полицейско присъствие, движението в района остава блокирано.

21:05 Движението на Орлов мост е блокирано от протестиращите, като за момента те са около няколко стотин, но от булевард „Цар Освободител" идват към Орлов мост няколко хиляди протестиращи.

Автобус на градския транспорт се опита да премине през Орлов мост, като възникна спор между протестиращите дали да премине, или не. Част от тях почнаха да блъскат по автобуса и да обиждат шофьора, а другата част настояваха автобусът да бъде пропуснат през протеста. Протестиращите се отдръпнаха и направиха път на автобуса и той зави по булевард „Евлоги Георгиев.

В района на Орлов мост не се забелязва засилено полицейско присъствие. Протестиращите тук свирят на свирки, вувузели и развяват знамена. Част от тях са насядали по уличните тротоари и по подлезите на метрото.

Пред парламента останаха малко хора. Обособили са се на групички и си говорят.

За кратко са били блокирани двама полицаи с мотори в градинката до Народното събрание с викове оставка. Преди това 6-7 се появиха от бул. Левски и влязоха по алеите. Няколко десетки души, включително хора с тъпани, тръгнаха след тях.

21:00 Шествието е вече на Орлов мост, има хора и пред НС. Продължават да идват хора и на двете места. Протестиращите постоянно коментират колко са много, а преди минути изпяха химна на България.

20:45 Група протестиращи пред централния вход на Народното събрание са се опитали да бутнат металните заграждения, зад които е полицията, но полицаите не са им позволили, предаде Фокус.

Друга група от протестиращи са блокирали Орлов мост, като към този момент броят на протестиращите е няколко хиляди. Полицейското присъствие остава засилено. Сред протестиращите има човек, облечен в костюм на пиле.

Лозунгите на протестиращите гласят „Един милиард - стига. Оставка.", „Стига ви толкова, че се задавихте". Протестиращите продължават да викат „оставка", да свирят на свирки, свирят на вувузели, развяват български знамена и знамена на Европейския съюз.

20:25 Протестното шествие достигна до сградата на Народно събрание, където имаше други протестиращи, които го очакваха. Сградата на парламента е оградена с метални заграждения, зад които има силно полицейско присъствие.

Част от шествието се насочва към ъгъла на Ректората и бул. "Васил Левски". Въпреки очакванията да се насочи към "Орлов мост", както в първите дни на протеста, шествието смени посоката си и хората се събраха край загражденията до парламента. Полицаите от другата страна на оградата са бурно освирквани.

Към 20 часа протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет в центъра на София са били около 4000 по данни на МВР.

Недоволните скандират „мафия", „оставка", „червени боклуци". Лозунгите им гласят „Не погребвайте държавата ни", „Пускайте кокала - ще хванем тоягата" и „Червена мафия". Част от протестиращите са облечени в жилетки с надпис "Антиконфликти".

20:00 Полицейски кордон е направен по цялото протежение на бул. "Цар Освободител". Има хора, които държат табели с надписи на градове: Дупница и Велико Търново.

Традиционното протестното шествие се предвижва под звуците на барабани, свирене на свирки. Председателтя на "Глас народен" Светльо Витков също е на протеста, предаде Фокус.

Един от протестиращите носи със себе си конска глава, направена от стиропор, по чийто врат е нарисувана кръв. Лозунгите на недоволните граждани гласят „ГЕРБ=БСП=ДПС=АТАКА=БКП", „Докога ще е така", „Време е да си ходите". На кръстовището на бул. „Цар Освободител и улица „Раковски" има полицейски кордон. Недоволните граждани развяват български знамена, както и знамената на Европейския съюз. Голяма част от протестиращите се придвижват на колелета.

Около 50-60 варненци се включиха в протеста за оставка на кабинета „Орешарски". Пред сградата на общината в града дойдоха хора на различни възрасти, включително деца. Освен традиционните викове „Мафия", „Оставка" и „Червени боклуци", те скандираха още „Вие сте позор! Оставка и затвор!".

Демонстрацията започна в 18:30 часа пред сградата на общината и продължи с блокиране на кръстовището на бул. „Сливница" с „Мария Луиза". След намесата на полицията платното беше освободенo, като до напрежение между униформени и протестиращи не се стигна.

19:55 Заключителен протест срещу готвения военен удар срещу Сирия се провежда пред сградата на американското посолство. Събралото се множество призова да бъде спряна агресията в Близкия изток и САЩ да не се намесват във вътрешнополитическите въпроси в Сирия. "Ще има твърде много невинни жертви", обясниха протестиращи. Групата сирийци скандираха "Долу лапите от Сирия" и изпяха заедно българския и сирийския химн. След края им протестиращите започнаха да скандират "българи - юнаци". Протести имаше в още 15 града в страната.

19:46 Броят на протестиращите постоянно нараства и се приближава до посещаемоста от първите дни на протестите. Между хилядите хора има и много, дошли от провинцията. В момента част от тях се насочват към Народното събрание. Няма яснота тази вечер от къде ще мине шествието и къде ще финишира.

По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред БНР, че не се предвижда затваряне на движението тази вечер. На въпрос къде ще бъде затворено движението тази вечер кметът на София отговори:
"Имаме информация от СДВР, че се организира протест от 18.30 на Ларгото, така че засега не се предвижда затваряне на движението, но ако има необходимост полицията има право да поиска ограничаване на движението най-вече по "Цар Освободител".

„Контра(банда)-протест: деветосептемврийска манифестация в „подкрепа" на правителството на Пламен Орешарски" организират във Facebook протестиращи за 9 септември. Те призовават да се организира с подръчни средства пародиен контрапротест под формата на деветосептемврийска манифестация в „подкрепа" на правителството на Пламен Орешарски.

Срещата е насрочена за 9-ти септември (понеделник) от 19:00 ч. пред някогашния мавзолей на Георги Димитров в София.

19:37 В подкрепа към националния протест за оставка на кабинета "Орешарски" се включиха и варненци. Надсловът е "Време за оставка" и има три основни искания – оставка на кабинета "Орешарски", бързи промени в Изборния кодекс, които да гарантират честни парламентарни избори, и провеждане на избори за Народно събрание до края на годината.

19:30 Автобус, връщащ се от София от протестите, е спрян за проверка малко преди Благоевград от пътни полицаи, заяви пред Фокус Даниела Савеклиева, народен представител от ГЕРБ – Благоевград. Тя обясни, че хората се връщат към Разлог след протеста в столицата.

"Те са спирани, снемана им е самоличността, данните от личните карти... ясно е, че цялата държавна администрация е впрегната в това да установи кои хора отиват на протестите в София и кога се връщат.", каза Савеклиева. Според нея тези проверки са тенденциозни, тъй като се проверяват само хора, участвали в антиправителствените протести. Засега няма информация за спиране на превозни средства с участници в контрапротестите.

19:15 Около 400 души са се събрали на протест от сградата на Президентството до сградата на Националната галерия, предаде Фокус. Те скандират „Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Полицейското присъствие в района е силно засилено.

Според данни на протестиращите, на площада има над 1000 души.

По-рано по време на протеста Едвин Сугарев представи новата си стихосбирка "Подли времена" пред сградата на Президентството. Протестиращите развяват български знамена, свирят на свирки, тупат на барабани.

Депутатът от гражданската квота на БСП Христо Монов, който преди малко повече от два месеца нарече протестиращите интернет лумпени, беше освиркан и залят с вода на излизане от бившия партиен дом. Янаки Стоилов също бе изпратен с освирквания на излизане. Всеки, напускащ сградата, е силно освиркван.

18:50 Временно е спряно движението по бул. „Цар Освободител" в близост до Президентството, съобщиха от Столична община. Причината е протест и групи хора, които са в района.

50-тина души протестират и освиркват служебния вход на парламента откъм бул. „Дондуков". Кордон от десетина полицаи разделя недоволните от входа на сградата. Блокирана е само част от булеварда. Протестиращите развяват знамена, бият тъпани и скандират "Оставка". В сградата няма депутати, тъй като приключиха заседанията на парламента.

Част от протестиращите срещу кабинета пред Народното събрание в София се преместиха пред ползваната от парламента сграда на площад "Батенберг" (бившият Партиен дом).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай