На живо: Ден 18-и от началото на протестите

На живо: Ден 18-и от началото на протестите | StandartNews.com

София. За 18-и път протестиращи се събират на протест срещу правителството на Пламен Орешарски.

В социалните мрежи вече се появяват призиви протестите да станат целодневни. От миналата седмица те се провеждат два пъти на ден – един път сутрин пред Народното събрание под мотото „На кафе пред парламента", и втори път от 18.30 вечерта, както започнаха преди повече от две седмици.

Според хора в социалните мрежи правителството продължава с назначенията, а недоволство днес предизвика и новината за планираната от кабинета актуализация на бюджета, която се свързва от тях с повече харчове.

Множество коментари предизвикаха и думите на областния лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов, който определи протестиращите като „беззъби пияници".

Както обичайно протестът започва от площад „Независимост" и продължава в шествие през Народното събрание, Орлов мост и партийните централи. Заради лошото време през последните дни участниците значително бяха намалели, но за 1 юли не се очаква дъжд. В 18.00 часа пък започна контрапротеста в защита на кабинета Орешарски пред НДК.

Отново проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява по часове. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22.30 - На площада пред Народното събрание се провежда импровизирано кино, като на монтиран екран се прожектира филмът "Стената" на Алан Паркър по едноименния албум на "Пинк Флойд". Кръстовищата на Орлов мост и при Софийския университет още са блокирани.

22.00 – По-голямата част от шествието вече се движи към Орлов мост, където по традиция приключва протестът. Някои носят запалени факли.

За пореден път демонстрациите преминаха без инциденти.

Протестите във Варна и Пловдив приключиха.

21.30 – Протестът е разпокъсан и шествието – протяжно. Някои от хората вече минаха покрай централите на БСП и ДПС и продъжават към крайната точка – Орлов мост, останалата част от шествието вече е пред централата на „Позитано" 20, а друга още е по бул. „Витоша". Продължава да е блокирано движението при Моста на влюбените на НДК, на Орлов мост, а група протестиращи е блокирала и кръстовището при Софийския университет.

21.00 – Част от протестиращите се отделиха към централата на ГЕРБ с освирквания и скандирания. Основната част вече се движи към бул. Витоша и по-нататък към централата на БСП. Движението при НДК е блокирано.

20.30 – Шествието вече се насочва към НДК, с изключение на тази част от хората, които всяка вечер остават на Орлов мост. След като направят обиколката си останалите също ще се върнат там, където протестът трядиционно приключва. Бул. „Цар Освободител", Орлов мост и бул. „Евлоги Георгиев" са блокирани.

Новите данни на МВР са за 5500 участници към 20.00 часа.

В Бургас няколко десетки души също протестираха пред сградата на общината, а утре смятат да блокират кръстовището пред старата поща.

Няколко десетки бяха и протестиращите във Варна, които се събраха пред общината.

20.00 – Протестното шествие преминава през площада пред Народното събрание и се насочва към Орлов мост, а оттам и към партийните централи.

Според участници протестът днес наброява над 10 000 души.

Контрапротестът пред НДК приключи.

В Пловдив протестът е пред Международния панаир. Хората призовават собственика и областен лидер на БСП Георги Гергов да отиде при тях и да провери дали имат зъби, тъй като нарече протестиращите „беззъби, отявлени алкохолици и стари седесари".

19.30 – Протестиращите в София още са на площад „Независимост". Според МВР към 19.00 часа участниците са 1500 души. Няма инциденти.

В Пловдив хората се насочиха към Пловдивския панаир, собственост на бизнесмена Георги Гергов, който днес ги нарече „беззъби" и „пияници".

19.00 – Протестиращите на площад „Независимост" са все повече и двежието вече е блокирано-

Пред НДК продължава и контрапротестът. Мъж на средна възраст и на име Пламен обяви, че ще се самозапали, ако до понеделник следващата седмица протестите срещу кабинета не спрат.

В Пловдив и Варна също шествията вече тръгнаха по обичайните си маршрути, включващи и партийните централи.

18.30 – Пред Министерския съвет хората вече са няколкостотин и продължават да се събират .

Около стотина пък са участниците в контрапротеста пред НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай