МВР арестува полицаи за побой

МВР арестува полицаи за побой | StandartNews.com

София. Двама полицаи са арестувани за побой на частно лице в София. Причината била конфликт между родителите на един от полицаите и пострадалия.

"Когато има неправомерни действия от страна на полицейски служители, вземаме мерки - арест и на прокурор. Тази нощ в София са задържани трима наши колеги за побой. Те са задържани, взети са им униформите и пистолетите", съобщи пред БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той уточни, че полицаите са нанесли побой на лице "заради лични отношения". Превишили са си правата по време на работа. Нападнатото лице не е в добро състояние, уточни главният секретар на полицията.

От пресцентура на МВР уточниха, че двама полицаи от столичното Първо РУП са задържани, срещу тях са започнали процесуално-следствени действия

Униформените са задържани веднага след подадения сигнал за приет в болница 54-годишен мъж в тежко състояние. До този момент е изяснено, че към 1.30 часа тази нощ те пресрещнали мъжа в района на ж.к. „Свобода" и му нанесли побой. Установено е, че по това време двамата униформени били на работа и са се отклонили от маршрута.

Лазаров съобщи, че синдикатите във ведомството одобряват новия проектозакон за МВР, защото според тях защитава интересите на служителите. Главният секретар каза, че новият нормативен акт отговаря на новата философия и организация в МВР, от която вече са извадени специалните служби и са останали само полицейските функции. Призова критиците на проекта да потърсят съвпадение между новите текстове, които им изглеждат рестриктивни, и записаното в сега действащия нормативен акт.

Лазаров коментира одитния доклад на Сметната палата, обхващащ финансовото управление на МВР за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г., който беше възложен с решение на 42-то НС и от който стана ясно, че СП съставя 60 акта на зам.-министри на Цветан Цветанов.

"Аз самият съм изумен от тези резултати, които са получени вследствие на одита, който е извършен и не искам да акцентирам върху това, че служители на МВР са придобили съответните жилища, ако това е станало по съответния регламентиран ред. Притеснителното е друго – как са харчени парите на данъкоплатците и парите, които са предназначени за българската полиция. Това е за мен акцентът", заяви главният секретар. Лазаров уточни, че са взети мерки тези практики, които явно се оказват, че не са най-добрите, да се отстранят. Не ми е известно как се дават ведомствени жилища. Не ми е известно откакто министър Цветлин Йовчев е вътрешен министър да са давани ведомствени жилища, заяви комисарят.

"Ако някой смята, че може да осъществява "чадър" значи е сбъркал времето, мястото и събитията. Нормативната база и организация на работата в МВР в момента не дават такива възможности", категоричен е Светлозар Лазаров.

На въпрос дали има разследване за депутата Георги Марков, който се отцепи от ГЕРБ, главният секретар на МВР заяви: "Не ми е известно да му е свален имунитета, за да му е правено разследване. Това са явно някакви стари неща – преди да стане депутат", уточни Лазаров.

"Миграционният натиск е овладян, кризата е овладяна, от вчера имаме и добри новини от Брюксел", отбеляза още той.

"Решението за реадмисия, което ще задължи Анкара да приема обратно гражданите на трети страни, проникнали нелегално през нейна територия в държани от ЕС, също ще окаже сериозно влияние в положителна посока", отчете Лазаров.

Той коментира още, че драстично е намален и броят на обектите, спрямо които се прилагат специалнi разузнавателни средства в сравнение с други периоди. Въпреки че бюджетът на ведомството за 2014 година е намален, Светлозар Лазаров съобщи, че в резултата на реформата в МВР от 1 януари полицаите ще бъдат с по-високи заплати, и то с над 5%. Съкращения в администрацията има, но Лазаров отказа да каже какъв е процентът на съкращенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай