Миряни и духовници от страната и Гърция се простиха с Натанаил

Патриарх Неофит води опелото в храма „Успение Богородично”

Миряни и духовници от страната и Гърция се простиха с Натанаил | StandartNews.com

Гоце Делчев. Хиляди миряни и духовници от България и Гърция се сбогуваха с Неврокопския митрополит Натанаил на траурната церемония в църквата „Успение Богородично" в Гоце Делчев. В 11,00 часа започна опелото, което се водеше от Негово Светейшество патриарх Неофит. Главата на Българската православна църква служеше заедно с почти всички митрополити, епископи и духовници от овдовялата епархия. Към храма непрекъснато се стичаха все още и още миряни, които искаха да изпратят Неврокопския митрополит в последния му земен път.

На опелото присъстваха представители на духовенството от цялата страна, на бизнеса, общественици, политици. Дойдоха и много кметове, държавни ръководители и служители, свещеници и обикновени хора от съседна Гърция, защото Натанаил се ползваше с огромно уважение и в южната ни съседка.

„Пристигнаха много мои колеги – кметове на общини и населени места в Северна Гърция. Натанаил проповядваше вярата, предаваше тази вяра на хората. Уважаваха го зад граница, не само духовници, но и политици, и държавници. Той бе истински духовен водач, голям патриот и българин", заяви кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Тленните останки на митрополита бяха положени в специална гробница в двора на митрополията в Гоце Делчев. В сградата преди години вилня пожар, но Натанаил успя да я построи отново. Той изрично поискал в завещанието си да бъде погребан на това място.

По обяд тялото бе пренесено на ръце от църквата до двора на митрополията. Траурната процесия премина през центъра на града, където хиляди миряни се стекоха да се поклонят пред покойния духовник и хвърляха цветя по пътя на починалия. Районният мюфтия Айдън Мохамед също се сбогува с Неврокопския митрополит. Съболезнователни писма, венци и цветя бяха изпратени от премиера Пламен Орешарски, от президента Росен Плевнелиев и от председателя на НС Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай