Миньорите от „Черно море" отново на протест

Миньорите от „Черно море"  отново на протест | StandartNews.com

Миньорите от мина „Черно море" край Бургас излязоха на протест. Недоволството расте от края на миналата седмица, но от вчера миньорите отказват да слязат в рудника под земята заради две неизплатени заплати - за октомври и ноември, съобщава Нова телевизия.

Последната им надежда е да получат пари в рамките на днешния ден. Ако не , в понеделник се заканват да предприемат по-сериозни действия.

С автобус в мина „Черно море" пристига първата смяна миньори. Пътували са близо час за да стигнат до мината, но днес няма да слязат в рудника.

„Имаме да получаваме там заплати за два месеца. Всеки път е едно и също, сега идват празници. Идваха министри на предната стачка, вие знаете обаче - промени няма", заяви пред камерата на Нова телевизия Костадин Николов- миньор.

Повечето от миньорите са отишли да копаят въглища на 300 метра под земята от други области на страната или от отдалечените села в областта. Обясняват, че трудно се живее без пари.

Основната заплата на миньорите е около 450 лева. Обясняват, че не им стигат доникъде. Най-трудно е на мъжете с деца, защото не могат да им дадат джобни за училище.

Ръководството на мината има уверения, че днес ще получи превод от ТЕЦ –Сливен, на който пък пари трябва да е превела Националната електрическа компания. Забавянията били заради нерешените от години проблеми в енергетиката. От това страдат обикновените миньори, които са в основата на производствения процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай