Министър Русинова провери заведения в Бургас

Министър Русинова провери заведения в Бургас | StandartNews.com

Социалният министър Зорница Русинова лично се включи в проверките по заведенията в Бургас. От понеделник седем екипа на Инспекцията по труда тръгнаха на масирана акция в морската градина. В една от групите се включи и министър Русинова, която пожела лично да види спазват ли се законите.

Акцията започна от оборотното бистро „Гролш" и продължи към другата най-посещавана кръчма „Рома". Министър Русинова разговаря лично с персонала и разпита работниците дали имат трудови договори и по колко часа дневно работят. Тя се поинтересува още дали работниците получават редовно възнагражденията си и дали в двата ресторанта има наети лица под 18 годишна възраст. Нередности по време на министерската визита не бяха открити, поне на пръв поглед. Инспекторите от ГИТ обаче останаха, за да проверят на място документите.

„Аз съм работил на много места, но тук съм най-доволен", похвали се сервитьор от "Рома".

От началото на годината са съставени актове за над 47 млн. лева, като от тях са изплатени над 20 млн. лева. По морето са извършени над 300 проверки от началото на сезона, като 30% от сигналите за нарушения са подадени от работници, съобщи пред журналисти министър Русинова.

Тя посочи, че по последни данни 11 милиона лева са закъснелите плащания към служителите в национален мащаб. Забавянето на възнагражденията е едно от най-честите нарушения, с които се сблъскват при проверките от Главна инспекция по труда. „Благодарение на нашите проверки над 8 милиона са изплатените средства", подчерта Русинова. Неспазване на работното време, и наемането на служители без трудови договори, са сред другите проблеми в бранша. Тази година са регистрирани по-малко злоупотреби с наемане на деца на работа, съобщи социалният министър. Седем екипа на Главна инспекция по труда започват в Бургас серия от проверки срещу некоректни работодатели. Първи на прицел са взети заведенията по плажа, където най-често не се спазва работното време на служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай