Местят в кравеферма кучетата от "Богров"

Ако не успеем да я купим, ще ги гледаме у дома, казват от организацията

Местят в кравеферма кучетата от "Богров" | StandartNews.com

София. Приютът за бездомни кучета "Богров", стопанисван от Animal Rescue Sofia, затваря врати след Нова година. Къде ще бъде новият дом за близо 340-те живеещи там животни не е докрай ясно, казва Стела Райчева от Animal Rescue Sofia. Със сигурност обаче те няма да останат без покрив над главата. Засега е избрано подходящо място, но все още не е събрана нужната сума, за да бъде купен новият дом на четириногите.

Приютът за бездомни кучета в Горни Богров преди 2009 година е бил частен. Тогава Софийска община решава да го наеме, след като става ясно, че кучешкият дом в Сеславци се е оказал прекалено малък.
"Нашата организация тръгна от един форум за кучета dog.bg. Ние често ходехме в Сеславци като доброволци и всички ни познаваха. През пролетта на 2010 г. от общината ни предложиха да стопанисваме новия приют в Богров и ние приехме на драго сърце, без изобщо да подозираме каква голяма отговорност е това", разказва Стела. Капацитетът на приюта е 500 животни, но според организацията мястото изобщо не е достатъчно за толкова. "Условията, в които ни се налага да работим, никак не са добри. Не трябва в една клетка да бъдат затваряни повече от 2-3 кучета, а при нас има клетки с повече от 10", оплаква се Стела. Приютът се издържа изцяло от дарения. От откриването си досега повече от 2400 бездомни кучета са намерили нов стопанин, а 5500 са кастрирани абсолютно безплатно.

Междувременно Софийска община се захваща с работа по строежа на нови свои приюти и забравя за този в Богров. Договорът за наем с частния собственик изтича и се оказва, че до края на 2013 г. на живеещите там кучета трябва да бъде намерен нов дом. Съвместно с общината Animal Rescue Sofia започва да търси терен. Намират подходящо място в кв. Ботунец, което отговаря на нуждите им, но на заседание на общинския съвет е взето решение, че там ще се строи детска градина. След това им предлагат различни места, но нито едно не задоволява нуждите на приюта. "Не сме съгласни да ни изпратят някъде, в Ихтиман примерно, където никой няма да ни вижда и чува. Нашата сила е в контакта между кучетата и хората. Всеки уикенд при нас идват повече от 30 доброволци, за да разхождат животните, да си играят с тях, да им дават любов и да получават такава", казва Стела.

През лятото Animal Rescue Sofia решават, че не могат да разчитат повече на общината и искат да станат самостоятелни. Оказва се обаче, че за да го постигнат, им трябват много средства. Две събития допълнително усложняват обстановката. В Букурещ започва масово избиване на бездомните кучета, което съсредоточава цялото внимание на всички европейски партньори на Animal Rescue към Румъния. А в Холандия евтаназират 2 кучета от Силистра заради съмнения за бяс.

По-късно се оказва, че не са били болни, но хората са уплашени и спират да осиновяват любимци от България. Твърдо решени, че няма да се откажат въпреки всички трудности, хората от приюта в Богров започват да търсят ново място за своите (както ги наричат те) кучета. Мечтания приют намират на 300 м от Ботевградско шосе, на по-малко от километър от сегашния. Бившата кравеферма разполага с достатъчно постройки, които да се превърнат в кучкарник, склад и клиника. Има голям удобен двор и плътна висока ограда. Допълнителен плюс на сградата е, че вече е регистрирана като животновъден обект и има повечето нужни документи.

Цената на фермата е 210 хил. евро. От дарения и различни инициативи до момента е събрана половината сума. Допълнителна помощ получават от фирма, която се е съгласила да удвоява всяко дарение, като към всеки дарен лев прибавя още един. От Animal Rescue Sofia се надяват да получат отсрочка и собствениците да им разрешат да платят 100 хил. евро в средата на декември и да се нанесат, а останалите да платят малко по-късно. "Много сме благодарни на всички, които даряват пари, и на тези, които организират събития в наша подкрепа. Сами определено нямаше да се справим", казва Стела Райчева.

"Слуховете, че ако не успеем да купим сградата, животните ще бъдат оставени на улицата, са абсолютно неверни", подчертава тя. Ако все пак не съберат в срок нужната сума, всички 340 кучета ще бъдат разпределени между 15-те души, работещи в приюта, техните близки и приятели, които ще се грижат за тях до решаването на проблема.

D2 и "Мастило" пеят в помощ на приюта

Рут Колева, Мастило, D2 и други музиканти ще вземат участие в благотворителния концерт в помощ на кучетата от приют "Богров". Събитието е част от кампанията за набиране на средства за закупуване на новата сграда, където да продължат да се настаняват, лекуват и кастрират бездомните животни. Благотворителният концерт ще се проведе днес от 19 ч. в столичния клуб "Мисктейп", а от 18,30 ч. се организира благотворителен базар с тениски и ръчно правени бижута.

Утре между 14 и 20 ч. на ул. "Славянска" 24 в столицата всеки, който има желание, може да занесе свои вещи, които да бъдат включени е разпродажба през уикенда. Събраните средства също ще бъдат дарени на Animal Rescue Sofia.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай