Мъжът, помагал на Тодор: Посинено око и разбита уста не са за спешна помощ

Мъжът, помагал на Тодор: Посинено око и разбита уста не са за спешна помощ | StandartNews.com

Мариян Иванов, който оказа първа помощ на издъхналия миналата седмица във Враца Тодор, заяви в ефира на бТВ, че когато се е обадил на 112, никой не е има нужда от спешна медицинска помощ. "Едно насинено око и една разбита уста не са причина да се вика Спешна помощ", каза още планинският спасител.

"Не видях да има зачервяване по тялото, камо ли подутини или синини, когато му вдигнах дрехите", допълни той.

Той обясни, че не е видял бой и че скандалът с удари се е случил преди той да отиде там.

"Когато момчето вече падна, някой се затича с едно шише с вода, майката каза: "Никой да не го пипа, той си има здравословни проблеми". Аз първоначално предположих, че е епилептик, такъв човек не се пипа, те сами възстановяват жизнени функции. След секунди, когато някой тръгна да го мокри с вода, аз само привиках: „Не го мокри", за да не попадне вода в устата и да не се задави. В този момент майката започна да крещи: „Той умира, той умира, има ли някой, който може да му помогне". Аз вече взех решението, че оставам лицето, което взе бокса и ще оказвам някаква помощ. Момчето се свлече по портата, опита се да се изправи на два, на три пъти, тогава аз, приятелката му, майката...вече в този момент не знам кой накъде дърпаше. Аз го поставих да легне, първо му обърнах главата надолу, ако има попаднала вода, да не се задави, нямаше", разказва Иванов.

"Когато го спуснахме да легне, той нямаше пулс, аз не улавях пулс, защото съм манипулирал с тези неща. Не се улавяше пулс както на врата, така и на ръцете, както и на гърдите, когато после гледах за някакви травми, преди да правя сърдечен масаж. Той нямаше нито зачервявания, нито някакви белези по тялото, но не се улавяше дори и сърдечна дейност", продължи той.

"Когато аз се обадих на 112, никой нямаше нужда от спешна медицинска помощ. Едно посинено око и една разбита уста не са за спешна медицинска помощ. Нямаше никакви наранявания по лицето, по носа и в устата. Защото, когато реанимирам, аз първо гледам да няма външни предмети в устата, които да го задавят, да затруднят дишане, както и да няма отнякъде кръвотечение. Една капка кръв да му влезе в дихателните пътища и да се задави. По тялото аз не видях да има дори зачервяване, камо ли подутини или синини, към момента, в който аз буквално му вдигнах дрехите над гърдите, коремът му беше мек, нямаше остър хирургичен корем, което е симптом за вътрешен кръвоизлив, мек, отпуснат корем, гърдите бяха бели, чисти. Буквално за една минута побеля", допълни Мариян.

Той обясни, че е старши планински спасител от 12-13 години, планински спасител е от 15 години, работил е на Боровец шест сезона, има над 600 – 700 случая, в които е оказвал първа помощ.

"От момента, в който Тодор падна, докато дойде линейката не са минали повече от 5-6 до 8 минути. Сравнявам го спрямо 8-10 пъти като съм правил сърдечен масаж", посочи още той.

"Когато поставих лицето да легне, Десислав му отвори устата и вика: „Той си гълта езика, той си гълта езика". Аз му казах: „Ако искаш да му помогнеш – ето ти го, ако не – ме остави да си свържа работата". Както и на средата на реанимирането до пристигането на линейката, пристигна и баща му и веднага беше с думите:"Как е детето ми", аз викам „Диша, ако искаш – ето ти го, ако не ме остави да си върша работата. В този момент полицай му каза: „Остави го, той знае какво прави" и човекът се помести и не се е месил повече, както съм изгонил Десислав, така съм изгонил и бащата", каза още Мариян Иванов.

Той заяви, че няма да стане свидетел на нито една от страните и ще се яви в съда само ако бъда призован от съдия.

"Автомобил ми бе предложен от национална медия, за да гостувам в живо предаване в студио. Но аз отказах. По телефона не знам с кого говоря и това е причината да исках да направя изявление, но да присъстват поне две национални медии", обясни Мариян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай