Майчина клетва ли затри Романови?

През 1918 г. болшевиките разстреляха последния император Николай II и цялото му семейство

Майчина клетва ли затри Романови? | StandartNews.com
  • През 1614 г. Марина Мнишек прокле династията след като синът й бе зверски убит
  • През 1918 г.  болшевиките разстреляха последния император Николай II и цялото му семейство

 

Какво се крие зад сухите исторически факти и има ли невидими сили, които предопределят човешките съдби? На този въпрос никой не може да даде категоричен отговор - някои вярват, че всичко е предопределено, за други това са суеверия. Ето една различна гледна точка за династията Романови, управлявала Русия в продължение на 3 века, докато нейният край е сложен от болшевиките - на 17 юли 1918 г. те разстрелват цялото семейство на последния руски цар и император Николай II. В тази история, разказана от zen.yandex.ru,  има толкова невероятна комбинация от обстоятелства, че дори и най-талантливият писател не би могъл да я измисли.

През 1588 г. се ражда дъ-щеря Мариана в се-мейството на видния полски воевода Йежи Мнишек (в Русия го наричат Юрий). Съдбата й е отредила да бъде принцеса, но нейната приказка има трагичен край.Произходът, красотата и богатството на пани  Мнишек й позволяват да живее в охолство и развлечения. И всичко върви така, когато през 1604 г. в имението на Йежи Мнишек се появява човек, който се нарича "престолонаследник Дмитрий, син на руския цар Иван Грозни". Избягал е от метежниците в Русия. Този човек изобщо не приличал на принц: имал ръце с различна дължина и големи, грозни брадавици по лицето си.

Дмитрий се влюбил в 15-годишната Мариана, но не успял да привлече вниманието на момичето, чийто баща по това време вече е бил Сандомирски воевода. Но скоро католическите монаси я убедили да отговори на любовта му, надявайки се по този начин да бъде направена първата крачка към влизането на католицизма в православна Русия. А Сандомирският управител

обещал да помогне на Дмитрий само ако дъщеря му стане руска царица

и получи като дарение градовете Новгород и Псков, запази правото си да изповядва католицизма, а при неуспех в делата на "престолонаследника" - да може да се омъжи за друг. Момичето е решено да се отложи сватбата до момента, в който самозванецът се възкачи на трона. Ако не успее, семейство Мнишек няма да загуби нищо, но ако Лъжедмитрий се качи на трона, тогава Йежи ще покрие всичките си дългове, в които е затънал, а Мариана (по руски Марина) ще стане кралица. Заслужава си риска!Дмитрий пристига в Москва през 1604 г. и влиза в Кремъл през следващото лято. Сватбата и коронацията на Марина са на 8 май 1606 г., на церемонията тя е облечена в традиционни полски одежди. Всъщност Мнишек е единствената жена преди Екатерина I, коронована в Русия. За Марина започва живот, изпълнен с балове и празници. Но той продължава само една седмица.На 17 май избухва метеж, стрелците на болярите и разбунтувалите се срещу чужденците московчани нахлуват в двореца. Лъжедмитрий е убит, а Марина оцелява, тъй като не я разпознали.Василий Шуйски, който заменя самозванца на трона, задържа Мнишек в Ярославъл в продължение на две години и след това й позволява да се върне в родината си при условие, че Марина няма да бъде наричана руска царица. На път за вкъщи обаче тя е заловена от бунтовници, тръгнали към Москва с новия самозванец - Лъжедмитрий II, която също се представя за спасилия се престолонаследник - син на Иван Грозни. Той също й се сторил отвратителен, но в името на царството, което първия път се изплъзнало от ръцете й, Марина била готова да издържи. Тя заявява, че

в него е "разпознала" спасилия се по чудо свой първи съпруг

През 1610 г. Марина забременява и се надява да спечели трона за себе си - ако не чрез съпруга си, то поне чрез сина си Иван.Докато носи детето обаче Лъжедмитрий II е убит от собствените си хора. Мнишек изпада в пълна зависимост от казашкия вожд Иван Заруцки. Заедно с него тя се опитва да освободи Москва от заселилите се там поляци и да седне на трона. Марина сменя покровителите си, бягайки ту с казаци, ту с полски воеводи, ту в Рязан, ту в Астрахан. През 1611 г. се ражда синът й Иван Дмитриевич, а Мнишек веднага обявява, че това е наследникът на руския престол.Скитанията на Марина из Русия и нейният бурен живот приключват през 1614 г., когато е заловена от московските стрелци и в окови е докарана в Москва. Там обаче вече има претендент за царството - избраният от болярите Михаил Романов. На пътя му към престола стоял малкият Иван, син на Марина Мнишек от Лъжедитрий. Марина е коронована руска царица, а синът й - роден в свещен църковен брак, затова тригодишното момченце е сериозно препятствие. Трябвало да се избавят от него публично, пред народа, за да не се появят след това "нови престолонаследници".

Краят на детето е страшен

Палачът буквално го измъкнал от ръцете на майка му и го обесил пред народа.Марина Мнишек губи ума си - изпада в истерия и проклина всички Романови с болести, екзекуции и убийства, докато цялата династия бъде унищожена. Особено зловещо е проклятието че царуването, започнало с детоубийство, трябва да завърши с детеубийство.Марина умира в затвора, като според сведения на полския посланик тя сама сложила край на живота си, но според слухове е била удушена.Мнишек не е бил вещица, както са я наричали, но ...Михаил Романов страда дълго от неизвестна болест и умира преди да навърши 50. От синовете му само Алексей оцелява и умира на 46 от сърце. Най-големият му наследник Фьодор по време на смъртта му е на 20. Средният син Иван е слаб не само в здравето, но и в ума и не доживява до 30.От Петър проклятието сякаш се оттегля. Момчето израства много силно, управлява с желязна ръка, а наследникът му се ражда навреме и без физически увреждания. Но с времето става все по-очевидно, че с Петър нещо не е наред. През 1715 г. в двора на суверена бил доведен сляп старец, който можел да предскаже съдбата на човек като положи ръце върху него. Той докосва Петър и казва само: "Момченце. Обесен. Сянката му е зад теб". Говори се, че Петър е решил да приеме титлата император, за да се отърве от проклятието, но изглежда нищо не се е получило.През 1918 г. само за няколко дни са убити всички близки роднини на последния император Николай II, включително тринадесетгодишния царевич Алексей. Така, 300 години по-късно се сбъдва страшната клетва на почернената майка Марина Мнишек. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай