Математиците се сбогуват утре с Пламен Сидеров

Математиците се сбогуват утре с Пламен Сидеров | StandartNews.com

Невероятно талантлив учен и прекрасен човек. Това са думите, които колегите на доц. Пламен Сидеров не престават да изричат. Човекът, който създаде поколения български математици и до последно работеше за тях, си отиде в събота. Поклонението пред тленните му останки ще бъде утре от 12,30 часа в църквата на Централни софийски гробища.

"Почина братът на Волен Сидеров" - така доста от медиите предадоха вестта за смъртта на един от най-талантливите ни математици. Всъщност в своята сфера доцентът от Алма матер Пламен Сидеров е безспорен авторитет. "Не всички знаеха, че брат му е Волен, той никога не говореше за това", разказват негови колеги.

"Беше перфекционист, изчиташе всяко нещо по няколко пъти. За математическия турнир в родния си Ямбол пък работеше безвъзмездно, даваше задачи, без да иска и стотинка", споделят колегите му. Съпругата му Донка, с която са заедно от ученици, има една от най-търсените школи за подготовка на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти. Пламен с удоволствие помагал и там, много обичал да обяснява на младите как се открива красивото в алгебрата. Дори и последната му книга - "Теория на числата за ученици", била насочена към тях. Била също и поклон към най-добрия му приятел - математика Керопе Чакърян, починал три години по-рано, който е издал книга на тази тема. "Искрено се надявам, че добрите алгебристи са се събрали горе заедно", казва проф. Николай Николов от БАН, също математик и техен колега.
Преди смъртта на приятеля му още един удар на съдбата потресъл Пламен Сидеров - преди време почива синът му Ясен, също много талантлив млад математик, участник в международни олимпиади. Пламен има и дъщеря, както и няколко прекрасни внучета.

Сидеров е един от авторите на учебници, от които години наред младите български математици се запознават с линейната и висша алгебра. Благодарение на неговите усилия студентите разполагат с перфектни помагала.

Добри спомени за доц. д-р Пламен Сидеров пазят и неговите студенти. "Когато чуя името на доц. Сидеров, първите думи, които изникват в съзнанието ми, са - гениален математик и добър човек. Той преподаваше една от най-сложните науки дори и за математици - висша алгебра. Бих казала - венеца на математическата наука", разказа пред "Стандарт" негова възпитаничка от Математическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя определи доц. Сидеров като изключително скромен човек. "Част от успехите на нашите математици на международни олимпиади се дължат и на него. Интересен факт е, че въпреки трудния предмет, който преподаваше, лекциите му се посещаваха и успяваше да привлече и задържи интереса на нас, студентите", си спомня още неговата възпитаничка. Тя дори призна, че за доц. д-р Пламен Сидеров знае много преди да е чувала за брат му Волен.

"Никога не се е възползвал от брат си дори когато е имал такава възможност. Умишлено стоеше встрани от политиката", разказват колегите на Пламен. Твърдят, че двамата с Волен са пълна противоположност - като Ян и Ин. Математикът Сидеров е много спокоен и търпелив човек. Когато Волен влиза в президентската надпревара, молят Пламен да направи кратко изявление. Той отвръща "Не желая да влизам във фокуса на публичността, независимо от това, че мои роднини са там". Неговият свят бе отвъд политиката - там, където говорят числата. И си остана в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай