Махнаха млякото от детското меню

След истерията с мишемор в Асеновград 50 хлапета си останаха вкъщи

Махнаха млякото от детското меню  | StandartNews.com

Асеновград. Ден след като децата от ЦДГ "Слънце" в Асеновград закусиха с прясно мляко, пълно с мишемор, забавачката опустя. 50 малчугани отсъстваха от групите, макар че подадената по-рано сутринта информация не предвиждаше това да се случи. Още в началото на работния ден кметът на града д-р Емил Караиванов съобщи, че родителите водят децата на градина и няма вече място за притеснение. След като обаче приключи часът за прием на хлапетата, стана ясно, че половината не са дошли. Проверка на "Стандарт" показа, че голяма част от родителите не са се успокоили и решили да си останат вкъщи с дечицата, за да ги наблюдават още ден. Имало и майки, които твърдо са

 

решили да отпишат децата си


от въпросната забавачка, макар че засега са единични случаи. Директорката Лидия Захариева от своя страна обяви веднага след инцидента, че е готова да подаде оставка, ако се установи, че и тя има вина за случилото се. Драмата се разигра в образцовата детска градина във вторник сутринта, когато лелите сервирали на 127 малчугани мляко с мишемор за закуска. Вчера директорката бе неотлъчно до дечицата, които дойдоха на детска градина. Тя дори не можа през целия ден да стигне до телефона, за да даде информация каква е ситуацията в "Слънце" ден след инцидента. В същото време в градината пристигна комисия, назначена от кмета на общината д-р Емил Караиванов, за да проследи ситуацията на място. "След 3 дни ще ми докладват какво е установила проверката", каза градоначалникът, който рано сутринта вчера лично е бил и в местната болница, за да провери дали са идвали деца с оплаквания през нощта. "Няма нито едно дете, което да е било дори най-малко неразположено", обясни кметът.

 

Общо 70 малчугани вчера бяха в четирите групи на детската градина. Предварителното им меню за деня, което включваше попара с прясно мляко, бе сменено. Родители споделиха, че на листа с менюто, което се залепя на вратата в началото на всяка седмица,

 

попарата била задраскана


На нейно място пишело, че закуската ще е филийка с кашкавал, домат и чаша натурален сок. Още във вторник Районна прокуратура Асеновград също разпореди проверка за случилото се. Ако се докаже, че има умисъл, виновните може да отговарят пред съда за сервиране на отровна храна. Ако се докаже вина на лица от персонала, Лидия Захариева може да търси отговорност у виновните по реда на Кодекса на труда. Ако се установи, че тя е проявила небрежност, ще бъде санкционирана от кмета.

 

Междувременно стана ясно, че миналата седмица в забавачката е имало профилактика срещу гризачи. От въпросните сини таблетки обаче изобщо не е трябвало да има в кухнята. Директорката се е заела и с това да провери как мишеморът е попаднал в кухненския блок.

 

Мандрата може да съди забавачката

Проверка на Агенцията по храните е била направена още в деня на инцидента с мишемор в мандрата, производител на млякото - "Домлян". Собственикът Христо Велинов съобщи за "Стандарт", че ревизорите още същия ден са излезли със становище, че във фирмата всичко е чисто и мандрата няма никаква вина. "Имам констативни прокурори от ревизията, които съм качил на сайта на фирмата", обясни Велинов. По думите му обаче доброто име на компанията вече е опетнено и лично той очаквал спад в продажбите. Бизнесменът обяви още, че въпросното прясно мляко е било в кофички като тези, в които се продава кисело, от по 500 г. Те са запечатани и са същите, каквито се продават в магазинната мрежа. Вероятно в градината фирмата дистрибутор ги е доставила в каси, като след това готвачките или лелите са ги изсипали в общ съд, за да го разлеят. Ако е имало миша отрова в кофичките, няма как жените да не видят това, коментираха още от "Домлян". Заради уронване престижа на мандрата Христо Велинов е решил да заведе дело в съда, като най-вероятно ще е срещу работодателя на въпросната забавачка - общината в Асеновград. Бизнесменът е готов да размисли, ако получи официално извинение. "Нека кметът се извини публично, така както публично бяхме обвинени, без още да е изяснено какво се е случило. Ние не сме се крили, но може би трябва по-внимателно да се подхожда при такива ситуации, преди името на някого да бъде опетнено", каза още бизнесменът.
Макар засега да е най-малко вероятна версията за саботаж, от полицията в Асеновград потвърдиха, че ще работят и в тази посока. Вече има разпитани трима служители от забавачката. Предстоят разпити на целия персонал, преди да се изключи вариантът, че някой умишлено е сложил мишата отрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай