Магистрати се скараха за присъдата по САПАРД

Магистрати се скараха за присъдата по САПАРД    | StandartNews.com

София. Ключови пропуски на прокуратурата са минирали делото "САПАРД". Това става ясно от 77 страници мотиви на съдията от Софийския апелативен съд (САС) Калин Калпакчиев. Магистратът ги обяви в деня, когато встъпи в длъжност като член на Висшия съдебен съвет. На 21 септември САС оправда Марио Николов за източване на 7,5 млн. евро по европейска програма САПАРД.

Решението стана повод директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер, премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов да направят остри коментари, тъй като в Германия по случая е издадена осъдителна присъда.

В мотивите си съдия Калпакчиев обръща внимание на пропуските на прокуратурата. От обвинението разделили делото на две - за източване на 7,5 млн. евро от еврофондовете и за изпирането им. Това обаче предизвестило провала на процеса пред САС. От мотивите става ясно и че прокуратурата не е ползвала доказателствата, изпратени от Германия след тамошното дело срещу Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт, уличени и осъдени още през 2008 г. за участие в международната схема за източване на еврофондове. Доказателствата, които уличават германците в престъпление, сочат, че Марио Николов би могъл да бъде съден като подбудител към документно престъпление. Такова обвинение спрямо него обаче никога не е било повдигано.

Според обвинителния акт самите подсъдими са фактическите извършители на паричните преводи между дружествата, получили субсидия от САПАРД. Допълнителна експертиза обаче установи, че няколко счетоводителки са го направили. Това означава, че изправените пред Темида не са автори на деянието, в което са обвинени.

"При внимателно запознаване с възприетата от първата инстанция фактология по делото прави впечатление, че голяма част от мотивите са почти буквално възпроизвеждане на обстоятелства от обвинителния акт, включително с допуснатите в него фактологически, правописни и технически грешки", пише съдия Калпакчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай