Лиляна Кисьова ще пее на небесната сцена

Лиляна Кисьова ще пее на небесната сцена | StandartNews.com

85-годишната Лиляна Кисьова, една от най-ярките примадони на родната класика, в петък преди обед отлетя към небесната сцена. Звездата на Музикалния театър напоследък се беше затворила вкъщи и казваше на колегите си: "Милички, не се сърдете, че не искам да се виждаме. По-добре е да ме запомните такава, каквато бях". Защото някогашната красавица отдавна не можеше да се движи без придружител и имаше проблеми с очите. Кисьова, която остава в историята с десетките си роли, трудно се примири с мисълта, че съпругът й, създателят на буфосинхронистите Тити Хаджикостов, си тръгна от света и я остави сама. Габриела, дъщеря им, която отдавна живее със семейството си в Будапеща, веднага нае хора да се грижат за майка й. Кисьова разказваше на приятелите си, че най-щастливите й мигове са телефонните разговори с внука. Достолепната певица имаше проблеми със съседи гадняри, които допълнително вгорчиха старините й. Тя водеше съдебни битки с тях, за да запази спокойствието и уюта в апартамента си, но накрая се наложи да се изнесе на вилата.

Историята на родената в Троян Лиляна, която има всички възможни звания в държавата, е достойна за сценарий. Още като студентка омайва публиката с невероятния си глас. 44 сезона грее под прожекторите в Оперетата в повече от 80 роли. Неин любим партньор е легендарният Видин Даскалов. Асът, известен и като истински ценител на женските прелести, не успя да остане безразличен към огнения чар на колежката си. За техните дуети по телевизията и из цялата страна се говореше дни наред - народът ги обичаше и като двойка в живота. Двамата бяха знаменитости от първа класа, каквито в онази епоха не се срещаха често. Самият Видин казва: "Ние сме две тела с общо сиво вещество". Кисьова за последен път се поклони пред феновете си през 2001 г.

"Чакаме Габриела да пристигне в София, за да уточним кога и къде ще бъде поклонението. Лиляна беше изумителна. Играл съм с нея много пъти, режисира ме в "Розмари" - невероятен професионалист. Винаги сме се чудели как може да бъде едновременно толкова силна и като актриса, и като певица. Звезда от световна величина. Но никога не се е държала като примадона. Страхотен човек - ведър, усмихнат, никаква злоба или завист, каквито има в гилдията. Усмивката не слизаше от лицето й, винаги питаше хората как са, дали се чувстват добре. Направихме прекрасно тържество за 75-ия й рожден ден. Публиката я обожаваше", разказа шефът на Музикалния Марио Николов. Вчера трупата посвети "Службогонци" на паметта на Кисьова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай