Левски е клада

Той е нашето достойнство, без което ще се влачим по земята

Левски е клада | StandartNews.com

Академик Антон Дончев

(Слово на автора на "Време разделно" при освещаването на паметника на Левски, поставен в Цариброд)

На Левски и такива като него дължим щастието да говорим на български език. Защото ако нямаше хора като него, които бяха готови да се качат на бесилото, не знам на какъв език щяхме да говорим. Ако човечеството реши да създаде образ на Човека с главно Ч, и беше поискало от всяка страна личността, която да участва в световния събирателен образ, България щеше да изпрати Левски.

 

Няма човек, който да съчетава в себе си величието на лидера с простотата и силата на обикновения редник като него. Иска ми се обаче в ден като днешния да си повтаряме, че Левски не е съкровище. Съкровище означава да скриеш нещо ценно някъде, да го закопаеш в земята, да го вадиш от време на време, да го лъскаш и дори всеки ден да си броиш парите. Левски е клада. Огънят гори и пръска светлина, обаче и той трябва да се храни, за да гори. В тази клада могат да бъдат само български сърца, умове, вяра, надежда и любов. Ако ние не пазим Левски и не вдигаме високо този факел, няма кой да го направи. Ние сме тези, които даваме всекидневната и всекичасната енергия на образа на Левски. Трябва да помним и че всеки ден в България се раждат деца, които носят същата искра, която е разпалила кладата Левски.

 

Раждат се нови образи на Левски. От нас зависи да ги опазим, да ги превърнем наистина в хора, защото това, което правим, е не да разпалваме огъня, а да го духаме, за да го разпалим. А всъщност както сме тръгнали да го разпалваме, можем да го угасим. Затова нека Левски бъде с нас не само в такива празнични дни като днешния, а всяка сутрин, когато се събудим, и всяка вечер, когато заспиваме. Защото Левски е достойнството на България. Ние непрекъснато повтаряме за правата и свободите, но в Хартата на правата на човека и европееца раздел първи не е свободата или правата, а достойнството на човека. Някои замисля ли се защо това е така. Защото достойнството е гръбнакът, който държи главата изправена и ни дава възможност да държим челата си изправени. Без гръбнак пълзим на колена. А Левски е достойнството на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай