Ледено торнадо потроши София

Ледено торнадо потроши София | StandartNews.com

Рухнало дърво уби пенсионер

Ледени снаряди бомбардираха София. Непомнена градушка връхлетя столицата в късния следобед вчера и за 15 минути потроши коли и прозорци. Пенсионер загина под рухнало дърво в Борисовата градина. От небето падаха парчета лед с големината на яйца. Шестима ударени бяха приети в "Пирогов". Вихрушка трошеше клони и помиташе покриви и улуци. Хора бягаха панически към навеси и заслони. Градските автобуси останаха с отворени врати по спирките, за да могат да поберат колкото се може повече изплашени минувачи. Улиците се превърнаха в реки, а кръстовищата - в езера. GSM-ите замлъкнаха, а токът в метрото и в няколко квартала спря.

"Не очаквахме ледената стихия. Тя дойде за броени минути от Сърбия", заявиха метеоролози.

Според тях днес може да ни удари нова градушка.

Ледената бомбардировка взе жертва

Човек загина, а други няколко столичани бяха затиснати в автомобил, след като градушка с размерите на яйце бомбардира София. Около 17 ч вчера над столицата се събраха черни облаци, придружени от силен вятър. Минути по-късно заби мощна градушка и пороен дъжд. Ледените късове бяха с размерите на яйце и дори по-големи. За по-малко от минута земята побеля от лед. Стихията продължи повече от 20 минути. Поразяващата сила на ледените късове бе увеличена още повече от силния вятър, който буквално огъваше и чупеше клоните на дърветата. 70-годишен дядо намери смъртта си, докато се разхождаше в "Борисовата градина" и бурята го застигна в района на къпалнята "Мария Луиза". Старецът се скрил под едно дърво, но бил ударен по главата от голям леден къс. Опитал се е да се съвземе, но в този момент голям клон се откършил и се стоварил върху му, премазвайки го.

Десетки хиляди паркирани автомобили за миг останаха с огънати ламарини. Заварилите от бурята на улицата хора бягаха панически към навеси и заслони, за да се скрият. Автобуси на градския транспорт останаха с отворени врати по спирките, за да могат да поберат, колкото се може изплашени хора. Четирима души останаха в затиснати коли в столицата след пороя. Те са били спасени от екипи на пожарната. Двама от тях са прекарали близо час, затиснати от дърво в колата си на ул. "Пиротска", друг мъж бе притиснат от клоните на дърво в автомобил до бл. 48 в квартал "Младост" 1, а още един в "Люлин".

Основните булеварди бяха блокирани от спрели и закъсали в природната стихия автомобили. Образуваха се огромни задръствания, а част от улиците се превърнаха в реки. Кръстовището на "Сточна гара" стана езеро, а от квартал "Редута" към бул. "Ситняково" потекоха реки, които наводниха подлезите. Затворено бе движението на кръговото на Телевизионната кула по бул."Драган Цанков" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Повечето подлези в централната част на града са наводнени. Много хора не можеха да излязат от офисите си заради наводнението. Водата достигаше до праговете на автомобилите, а ледените късове останаха да се топят по улиците още няколко часа. Множество коли аварираха в по-дълбоките локви. Стъклата на трамвай номер 12 по линията на бул. "Черни връх" бяха изпочупени, както и на трамвай номер 10. Наводнен бе надлез "Надежда", където няколко трамвая останаха блокирани. Хиляди автомобили останаха без стъкла. Част от тях нараниха хора, които се опитваха да се спасят от бурята. 15 коли на БЧК останаха с изпочупени стъкла. Освен колите всички антени от покривите на централна сграда на бул. "Джеймс Баучер" бяха изпочупени.

Дърветата са изпочупили и прозорците на близките до тях кооперации. Най-тежко бе положението в квартал "Овча купел", където градушката е била с размерите на големи яйца. Там прозорците на цели блокове са изпочупени. Сериозни щети са нанесени в кварталите "Филиповци", "Модерно предградие", "Люлин", "Дружба" и "Нови Искър".

Паднали дървета блокираха движението по бул. "Цариградско шосе" и Алея "Яворов", където имаше и допълнителни затруднения заради продължаващите строително-ремонтни дейности. Затруднено беше движението и в района на разклона за летището, а по булеварда за ж.к. "Младост" под моста имаше огромни реки и се образува мътно езеро. Светофарите почти в цяла София спряха да работят.

На места изгасна токът, спряха и мобилните комуникации. От "Виваком", "Мтел" и "Глобул" признаха, че бурята е причинила действително проблеми и се работи по отстраняването им. Повечето хора се оплакаха, че спешният телефон 112 е блокирал и споделяха в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Мнозина обясняваха, че имат счупени прозорци на домовете им, счупени стъкла на автомобили, сигнализираха за много паднали дървета и запушени шахти. Дори кметът на София Йорданка Фандъкова използва социалната мрежа Twitter, за да информира жителите и гостите на столицата какво е положението в града и какви действия са предприети. Веднага след като градушката спря, столичани започнаха да оглеждат щетите и звъняха на застрахователи.

Бурята спря GSM-ите

Разразилата се за минути градушка в столицата причини повреди и в мобилните комуникации. За минути и при трите мобилни оператора постъпиха десетки сигнали от граждани, че не могат да осъществят обаждания. От Мтел, Виваком и Глобул признаха, че бурята е причинила действително проблеми, но до вечерта те бяха отстранени.

Метростанция остана на тъмно

Влакчетата в метрото не са спирали движението си и за миг в бурята, заяви за "Стандарт" инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на столичния "Метрополитен". Токов удар временно е спрял тока в метростанция "Люлин", но веднага автоматично се е включило аварийното захранване. Вода е имало по стълбите към метрото при Уневерситета, но това не е довело до проблеми, увери инж. Братоев.

Градушката дойде от Сърбия за 15 минути

Инж. Николай Николов, шеф на агенция "Борба с градушките"

- Г-н Николов, очаквахте ли подобна градушка над София?

- Всичко се разви много бързо, следяхме с нашата радарна система ситуацията. За съжаление, първо, нямаме полигони около столицата, а и не изстрелваме ракети, когато подобно събитие се случи над населено място.

- Какво показаха радарите - откъде дойде бедствието?

- Дойде от запад, от Сърбия, над Драгоман се образува т. нар. градоносна клетка, която само за 15 минути стигна София. Интензитетът беше невероятно силен - измерванията сочат 80,3 dBZ. Това е единица за измерване на интензивността на валежите.

- Колко силна е подобна градушка?

- Ами колеги, които работят по 35 години в агенцията, казват, че за първи път виждат подобни стойности.

- Метеоролозите не прогнозираха ли нещо подобно?

- Ние сами следим за ситуацията, задължението ни е да информираме "Гражданска защита". Но ситуацията се разви много бързо. На практика нямаше как да се реагира ефективно.

Застрахователи с бърза писта за щетите

Застрахователните компании организират облекчени процедури и бързо изплащане на обезщетения на свои клиенти, чието имущество е пострадало от невижданата в София градушка. Дружествата удължават работното време на офисите си за регистрация на щети, а също и сроковете, в които клиентите им могат да подадат молби за обезщетения. От сряда центровете ни ще работят с удължено работно време до 20 ч всеки ден, включително и в събота и неделя, обявиха от "Бул Инс".

Паралелно са организирани и допълнителни мобилни групи, които ще посещават райони с повече пострадали клиенти едновременно и ще завеждат щетите им на място. За да не се получават опашки пред офисите, срокът за регистрация на засегнато имущество се удължава на 2 седмици. До 20 ч ще работят и офисите на "Булстрад", заявиха пред "Стандарт" от компанията.

Освен това клиентите на дружеството с пострадало от градушката имущество няма да са задължени да заведат щетата до 3 дни, а до края на месеца. Отпада и задължението щетите първо да се регистрират по телефона в контактния център на застрахователя. Клиентите на "Бул Инс" пък ще могат да разчитат и на т.нар. бърза писта за изплащане на щети в рамките на няколко дни.

При завеждането им пък от компанията ще изискват само застрахователната полица без допълнителни документи от КАТ, от центровете по метеорология или други институции. Още вчера след стихията се извиха опашки пред десетки сервизи за коли в столицата. "Всички стъкла са пукнати, сега ще видим какво ще кажат и за колко време могат да ги оправят", разказа Иван, който чакаше на голяма опашка в сервиза в Орландовци. Хората чакаха с часове, защото доста от тях се готвеха за летните си почивки и градушката е провалила плановете им.

Срокът за завеждане на щети се удължава и при "Алианц". Вместо стандартните 7 дни застраховалите колите си в компанията ще могат да предявят молбата си до 30 дни след градушката.

И Спешна помощ под вода

Заради силния дъжд и изсипалата се градушка в столицата сградата на Центъра за Спешна помощ на Сточна гара беше наводнена. По разкази на свидетели водата е стигнала до входа, линейките едва успявали да излязат.
За наводнения съобщаваха хората и в подлеза на НДК, както и в района на Централна гара.

Почти всички подлези по протежението на бул. "България" бяха пълни с вода, а улиците станаха реки. По столичните булеварди "Мария Луиза", "Христо Ботев", "Цариградско шосе", "Евлоги Георгиев", "Сливница" и др. се лееха реки, а колите едва се движеха. Доста от шофьорите дори ги бутаха. Светофарът на бул. "Васил Левски", до Ректората на Софийски университет не работeше. Движението пред Народното събрание се регулираше от полицай. По улиците до късно снощи се движеха много автомобили с изпочупени прозорци.

Ураган отнесе Монтана

Силна буря и градушка се разразиха към 17 часа и в Монтана. Стихията започна със силен вятър, който бе със скорост над 20 м/с и продължи с дъжд и градушка. Небето потъмня и от него се изсипаха ледени парчета с големината на лешник и постепенно достигнаха размерите на яйце. Ледените късове имаха неправилна форма и падаха със страшна сила, като нанасяха сериозни щети по автомобили, покриви на къщи и прозорци. Слънцето обаче надви стихията и грейна още по времето, когато последните ледени яйца бомбардираха Монтана.
За 15 минути над града се изсипаха 16,6 л на кв. м дъжд, съобщиха от хидрометеорологичната станция край Монтана. Множество улици и централни булеварди бяха наводнени.

Петър Янков: Чакаме още бури

Бурята с градушка, която удари около 17 часа София във вторник, не е изненада. Тя беше част от прогнозите за времето. Това каза вчера пред bnews.bg метеорологът Петър Янков. По думите му градушка е вилняла по същото време и в района на Ихтиман и Костенец, в Пернишко и Софийско, и чак в Триград в Родопите. Подобни мощни облаци имаше и в Ботевград, и Правец, но те постепенно се изтеглиха от София, каза още Янков. Количествата паднали валежи са били около 15 литра на квадратен метър. В сряда отново ни очакват гръмотевични бури и градушки, предупреди метеорологът. Този път се очаква да ударят главно Северна България.

Ранени на опашка в "Пирогов"

Малцина ранени потърсиха помощ в "Пирогов" след градушката. Шестима души са прегледани с рани по главата и лицето в кабинета по неврохирургия, още няколко чакаха пред кабинетите, съобщиха от лечебното заведение.

Токов удар срина системата на летището

Компютърната система на летище София беше срината от токов удар, като вероятната причина е падналата градушка. Последвала е 20-минутна забрана за излитане и кацане на самолетите. След това полетите бяха възстановени с големи закъснения нямаше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай