Лазаров: Напоследък не са влизали имигранти

Думите му потвърди и вътрешния министър Цветлин Йовчев

Лазаров: Напоследък не са влизали имигранти | StandartNews.com

София. „От доста време ние нямаме дори един влязъл имигрант на наша територия, продължаваме да отклоняваме и да не допускаме между 120-150 лица, които остават на турска територия". Това обяви пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му най-големият успех на МВР е справянето с миграционния натиск на българската граница.

„Това е факт, който не може да бъде оспорен дори от най-големите ни недоброжелатели. Заслугата на това е на всички служители, командировани по границата, а случващото се там няма аналог в последните десетилетия", добави главсекът.

Той заяви, че се обмисля предложението освен строящата се в момента 30-километрова стена на българо-турската граница, предназначена да спира нелегално преминаващи лица, такива оградни съоръжения да бъдат издигнати и в други уязвими участъци по южната граница.

„Това ще бъде политическо решение, с което аз не мога да се ангажирам, но някак си не ми се струва, че е нормално външна граница на Европейския съюз да я охраняваме с жива сила като в Средновековието. Виждате, че за около 30 километра са необходими близо 5 милиона лева. Не искам да влизам в детайли колко струва в момента цялата операция, която се провежда, но това ще бъде една инвестиция в бъдещето, тъй като, като гледам информацията, която постъпва, какви процеси текат в Близкия изток, в Африка, този миграционен натиск няма да намалее и ние отсега трябва да мислим да инвестираме в сигурност и в бъдещето", обясни главният секретар на МВР.

Думите му потвърди и вътрешния министър Цветлин Йовчев, който беше на посещение в Шумен.

"С мерките, които предприехме, можем да кажем, че сме овладели кризата с бежанците", каза и при посещението си в Шумен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Броят на влизащите на територията на страната е драстично намален. Вероятно е нивото през декември 2013 г. да е по-ниско от нивото през 2012 г. При положение, че имаше месеци, през които над 10-12 пъти бе по-висок броят на нелегалните емигранти отколкото за същия период през миналата година. На второ място, с предприетите мерки - увеличаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци, подобряване на организацията и значително подобряване на условията, които не са такива, каквито трябва да бъдат, също до голяма степен е отговорено на предизвикателствата", обясни Йовчев.

„Трябва да сработят още мерки, но към момента планът се изпълнява в срок и аз съм убеден, че ще успеем да се справим и изцяло да можем да кажем, че управляваме тази криза", заяви министърът на вътрешните работи. Той благодари на полицаите, които в изключително тежки условия охраняват държавната граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай