Кустурица заби диво и шумно

Оркестърът на непушачите вдигна зала 1 на НДК на крака

Кустурица заби диво и шумно | StandartNews.com

София. "Чудя се на какъв език да ви говоря. На английски или на руски? Понеже сте в Европейския съюз и не съм съвсем наясно..." С тази първа реплика Емир Кустурица даде шеговито начало на веселяшкия концерт с "No Smokin' Orchestra" в препълнената зала 1 на НДК в петък вечер. "Майсторите на глобалната поразия", както рокаджиите сами наричат себе си, свършиха чудесна работа и вдигнаха градуса на макс. Музикантите комбинираха рок с джаз и етно. Зазвучаха хитове още от югославско време до наши дни.

В един момент Кустурица изкара на сцената няколко души от публиката, които не подозираха какво ще им се случи. Режисьорът се превъплъти в учител по физкултура и започна да изпълнява безупречни лицеви опори и коремни преси. Феновете трябваше да повтарят упражненията от физзарядката. Идеята бе ясна - публиката да се отдаде на повече движения. Другият момент с игра между бенд и публика настъпи, когато Емир обяви, че ще прави кастинг за Жулиета. Той се разходи из предните редове и в крайна сметка си избра нашенска хубавица.

Бендът я заобиколи и всички засвириха приклекнали около нея. През това време Кустурица изпя хита "Ромео и Жулиета", обяснявайки се в любов на девойката. Босненският бунтар със сръбски пристрастия заби и майтапчийската "Do you agree, fuck MTV!", като караше публиката да изпеят първата половина от изречението, а после с удоволствие псуваше американската машина за кофти музика. Въпреки че филмите са основната сила на Емир, режисьорът показа завидни вокални способности; дрезгавият му и басов глас се хареса на феновете. Които, разбира се, чуха и онова, заради което бяха дошли - песни от саундтраците на любимите си филми. Оркестърът на непушачите заби купонджийската "Бубамара", както и другия голям хит от "Черна котка, бял котарак" - Pitbull. Разходката из музиката на великите ленти продължи с песни от "Ъндърграунд" и "Циганско време". Емир изпълни и парче, което ще бъде включено в новия му филм "Любов и война", което се казва "Големият брат". Бандата свири близо два часа и се завърна за очакван бис. След София Емир продължава турнето си в Испания, Бразилия и Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай